Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Zimná záhrada šľachty bude opäť skvostom: Poteší aj bezbariérovým prístupom

Chcú postupne obnoviť všetky objekty, ktoré sú súčasťou múzea. Do začiatku letných prázdnin by mala byť ukončená rekonštrukcia Zimnej záhrady.

Ilustračný obrázok k článku Zimná záhrada šľachty bude opäť skvostom: Poteší aj bezbariérovým prístupom
Zdroj: KSK

Košický samosprávny kraj začal s realizáciu ďalšej etapy rekonštrukcie župného Zemplínskeho múzea v Michalovciach vo februári tohto roka. Na tento účel župa z krajského rozpočtu vyčlenila 263 000 eur.

Šľachtici tam pestovali exotické rastliny

Práce na obnove Zimnej záhrady napredujú podľa harmonogramu a ak všetko pôjde podľa plánu, hotové by mali byť v lete. Kontrolného dňa sa priamo v objekte múzea zúčastnil aj predseda Košického samosprávneho kra­ja.

„Časť Zemplínskeho múzea už prešla rekonštrukciou, no postupne chceme obnoviť celý objekt vrátane vonkajšieho areálu. Budova Zimnej záhrady bola postavená v 19. storočí, v minulosti v nej šľachtickí majitelia pestovali exotické rastliny, neskôr slúžila ako evanjelický kostol. Do majetku kraja sa dostala v roku 2016, no bola v takom zlom stave, že ju múzeum už nemohlo využívať. Vďaka rekonštrukcii jej vrátime jej kultúrnu hodnotu a priestory budeme môcť využívať na organizáciu spoločenských a kultúrnych podujatí. Som rád, že práce napredujú, aktuálne prebieha rekonštrukcia strešnej krytiny a stropných trámov, v najbližších dňoch pribudnú nové okná a vyriešené bude aj vykurovanie. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do leta, po kolaudácii budeme môcť vynovené priestory otvoriť pre verejnosť,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Bezbariérová Zimná záhrada

Stavebníci v najbližších týždňoch dokončia rekonštrukciu strechy Zimnej záhrady, v interiéri opravia podlahy aj omietky. Pribudne tiež nová elektroinštalácia, prípojka plynu, vody a rozvody ústredného kúrenia, zdravotechniky či kanalizácie. Práce nateraz nestopol koronavírus ani počasie.

„Dispozičné riešenie Zimnej záhrady po novom prinesie aj bezbariérový prístup a bezbariérové sociálne zariadenie tak, aby bola kultúra prístupná pre všetkých záujemcov. Veríme, že po obnove a v prípade priaznivej epidemiologickej situácie budeme môcť zorganizovať pre verejnosť prvé kultúrno-spoločenské podujatia či besedy,“ doplnila riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková.

Foto: archív

Pokračuje sa v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea, obnovia Zimnú záhradu a Galériu
7
Galéria
Zdroj: KSK

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM