Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Známe michalovské gymnázium má už 95 rokov: Túto špecialitku si nenechajte ujsť...

V tomto roku si pripomíname už 95. výročie založenia Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. A záujemcovia si môžu dopriať naozaj zaujímavý zážitok. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Známe michalovské gymnázium má už 95 rokov: Túto špecialitku si nenechajte ujsť...
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Ľudia môžu už onedlho zažiť podujatie špacirky po varošu, ktoré bude venované práve spomínanej známej škole nášho mesta. Na prechádzke históriou michalovského Gymnázia Pavla Horova sa môžete prejsť s odborníkom už dňa 5. októbra o 16:30 hod. Zraz záujemcov je pred budovou školy.

Už 95 rokov

Netradičný spôsob poznávania histórie Michaloviec bude tentoraz venovaný uvedenej známej škole nášho mesta. Gymnázium P. Horova (GPH) v Michalovciach vzniklo v roku 1922. Je najstarším gymnáziom v SR na východ od Slanských vrchov a v tomto roku si pripomíname 95. výročie jeho založenia.

Takmer storočné gymnázium má bohatú minulosť, ktorá je úzko prepojená nielen s Michalovcami, ale i celým regiónom. Do kroniky školy sa počas mnohých rokov zapísali rôzne významné udalosti. Škola zažila rôzne názvy, učiteľov, žiakov i politické režimy.

Založenie gymnázia

Kedysi dávno na území bývalej veľkožupy Košickej existovali pred 28. októbrom 1918 stredné školy – čisto maďarské – vo vtedajších kultúrnych centrách Košiciach, Prešove a Užhorode. Vlastenecky cítiaci Slováci vycítili však po 28. októbri nutnosť zriadiť slovenskú strednú školu aj na území východne od Slanských vrchov.

V ušľachtilom zápase troch zemplínskych mestečiek Humenného, Trebišova a Michaloviec zvíťazili Michalovce, ktoré jediné mohli vtedy poskytnúť dostatočné záruky pre založenie a vybudovanie ústavu. Ak vás zaujíma história, udalosti, či osobnosti, ktoré sú so spomínaným michalovským gymnáziom späté, nemali by ste uvedené špacírky zmeškať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM