Rôzne

Zo starého cintorína majestátny park: Michalovčania toto miesto milujú, FOTO kaplnky zvnútra

V Michalovciach máme miesto, ktoré je oázou pokoja, ale bolo aj miestom posledného odpočinku. Park blízko centra má svoju históriu, ktorú nám odhaľuje aj miestna kaplnka.

Ilustračný obrázok k článku Zo starého cintorína majestátny park: Michalovčania toto miesto milujú, FOTO kaplnky zvnútra
Zdroj: TASR

Bývalý cintorín je obľúbeným parkom, oázou pokoja v centre mesta, ktorú ľudia vyhľadávajú kvôli relaxu, prechádzke či rozhovorov medzi starými stromami. Historik nám prezradil o tomto mieste všakovaké zaujímavosti.

Na prechádzky na cintorín

Oddych nachádzajú Michalovčania aj v Parku mieru. Park pri ZŠ Pavla Horova v Michalovciach bol kedysi cintorínom. Cintorín zmenil názov práve na Park mieru. V 40. rokoch minulého storočia ho upravili do podoby mestského parku.„Vznikol v druhej polovici 18. storočia. Pôvodný cintorín bol pri farskom Rímskokatolíckom kostole Narodenia Panny Márie,“ uviedol pri nedávnom rozhovore historik Zemplínskeho múzea v Michalovciach a kronikár mesta Martin Molnár. Zosnulých obyvateľov Michaloviec pochovávali v 19. storočí už len na cintoríne, ktorý sa nachádzal v južnej časti mesta, mimo vtedajšej zástavby. V súčasnosti sa na jeho mieste rozprestiera Park mieru.

Kaplnka sa niekedy otvára

Pôvodnú funkciu tohto priestoru dodnes pripomína už len cintorínska kaplnka z 19. storočia. Niekedy pred rokom 1848 v parku postavili jednoduchú klasicistickú cintorínsku kaplnku, zasvätenú Ochrane Panny Márie. Historik Molnár dodal, že to bolo najmä zásluhou lekára Jozefa Csikyho, ktorý bol v príbuzenskom vzťahu so šľachtickou rodinou Boronkayovcov. „V interiéri bol umiestnený obraz, na ktorom neznámy umelec zachytil podobizeň zakladateľa kaplnky, vtedajšieho farára Pavla Dolinayho a jeho rodinu.“ Pri kaplnke ho v roku 1873 aj pochovali. V roku 1913 kaplnku zaklenuli. Pôvodné zasvätenie bolo zmenené na patrocínium Panny Márie Ružencovej. „Zmena zasvätenia kaplnky zrejme súvisela so vznikom dnešného cintorína,“ objasnil nám historik.

Prvé väčšie opravy tejto kaplnky z prvej polovice 19. storočia boli zrealizované v roku 1981. V tom čase sa objekt napojil i na prívod elektriny. Generálna rekonštrukcia kaplnky bola v roku 2006 v rámci komplexnej úpravy Parku mieru. Vynovený objekt dňa 8. októbra 2006 posvätil pomocný košický biskup Stanislav Stolárik. Omša sa v kaplnke slúži každý rok 7. októbra na sviatok Ružencovej Panny Márie. Okrem toho kaplnku otvárajú aj v máji počas modlitieb. V kaplnke sa nachádzajú lavice, malý oltár so sochou Panny Márie i pamätná listina, v ktorej sa píše o postavení i obnove stavby.

Park zmenil svoj vzhľad

Po založení nového cintorína v roku 1910 sa starý postupne prestal využívať a začiatkom 40. rokov 20. storočia ho začali upravovať do podoby parku. „Vysadili tu vtedy veľa stromov a umiestnili lavičky,“ dodal Molnár. Mestský park zmenil znovu svoju tvár, keď sa v roku 2006 začali rozsiahle rekonštrukčné práce. Vtedy sa zachovali hlavné pešie ťahy, pribudla zámková dlažba, nové lavičky a množstvo zelene. Obnova parku prilákala do jeho historického vnútra viac rodičov s deťmi. Park je dnes prepletený niekoľkými chodníčkami, ktoré sa stretávajú uprostred kamennej fontány. Tá je počas teplých mesiacov okrasou slnečného parku. Tečie spolu s napájadlom vody umiestnenej vedľa nej.

Do domova majestátnych stromov, z ktorých výšok sa vám až zakrúti hlava, môžete vojsť zo štyroch vchodov. Mnohí obyvatelia len parkom prebehnú, pretože si ním krátia cestu do práce, školy či domov. Zabúdajú sa dívať na históriu mesta, ktorú si park pamätá. Stromy tak široké, že ich nie je možné objať, vo svojich korunách ukrývajú spevavé vtáctvo. Park je tiež domovom veľkého počtu havranov. Koruny stromov vyhľadávajú v lete aj domáci kvôli tieňu v horúčavách.

Môže vás zaujímať:

Letný prehľad pre rodičov a deti: Ako je to tento rok s tábormi v Michalovciach a okolí?

FOTOREPORTÁŽ: Michalovský park sa zmenil na jednu veľkú farmu

Kedysi pýcha Michaloviec, potom schátraná ruina: Zaspomínajte si na legendárny Hotel Park

Vynovený gaštanový park v OBRAZOCH: Pribudli umelecké sochy i moderné detské ihrisko

Obrazom: Cintorínska kaplnka v Parku mieru
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM