Rôzne

Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Michalovskom okrese

Domom smútku sa viacerí z nás radšej vyhýbajú. Ak ich už navštívime, tak väčšinou s hrčou v krku a slzami v očiach. Napriek tomu i tieto budovy môžu pôsobiť dôstojne. Aj náš okres sa môže viacerými pochváliť, my sme vybrali tri z nich, ktoré sú podľa nás najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Michalovskom okrese
Zdroj: Dnes24.sk

Dom smútku v Bunkovciach

Dedinu Bunkovce sme vybrali pre jej kríž, ktorý je umiestnený pred domom smútku. V roku 2010 si obec pripomenula svoje 665. výročie prvej písomnej zmienky. Samotným oslavám predchádzalo posvätenie nového byzantského kríža, ktorý ukrýva históriu obce. Byzantský kríž, ktorý je umiestnený pri dome smútku, posvätil košický eparcha Vladyka Milan Chautur. Postaviť tento kríž bol nápad rodákov Jozefa a Matúša Olšavských a starostu obce. Na kríži sú znázornené kresťanské motívy a po bokoch samotná história obce od roku 1345 až po súčasnosť.

„Pri Dome smútku v Bunkovciach sme v roku 2010 pri príležitosti 665. výročia 1. písomnej zmienky o obci umiestnili byzantský drevený kríž,“ prezradil nám starosta obce Bunkovce Václav Ličko. Tento kríž ozvláštnili tým, že po bočných stranách dali vytesať významné udalosti z histórie obce.„Na čelnej strane kríža sú vytesané náboženské symboly,“ doplnil starosta. Kríž zhotovili insitní umelci, rodáci z obce Matúš Olšavský a Jozef Olšavský.

Domy smútku v Zalužiciach

V tejto obci sú až dva domy smútku. Obidva sa nachádzajú pri cintorínoch. V časti Veľké Zalužice je dom smútku aj v blízkosti rímskokatolíckeho kostola, v časti Malé Zalužice je budova umiestnená ďalej za obcou spolu s cintorínom. „To, že sa o nich staráme, svedčí o tom aj to, že sme si časť v nich v tomto roku svojpomocne vymaľovali, v minulom roku urobili stojany na vence a kvety,“ povedal zalužický starosta Gabriel Viňanský. Dodal, že tam sú tiež nové žalúzie. Ako prvý muž obce prezradil, zaujímavosťou je aj to, že na obecnej web stránke majú virtuálny cintorín, kde okrem informácii o tom, kto je tu pochovaný, sú aj informácie o zaplatení/ne­zaplatení hrobového miesta a tiež fotografie hrobov.

Dom smútku vo Vinnom

Na dom smútku sme sa boli pozrieť aj vo Vinnom. Zaujal nás svojím vzhľadom a farebným prevedením. V rámci prírody, v ktorej je umiestnený, pekne zapadá do miestneho koloritu. Brány okolo neho sú natreté zelenou farbou – rovnakou ako strecha domu smútku. Budova je obkolesená niekoľkými stromami, ktoré spolu vytvárajú zelenú oázu. Keď sa pozriete spredu na dom smútku, v úzadí sa vám naskytne pohľad na blízke lesy a pohoria. „Náš dom smútku bol postavený v deväťdesiatych rokoch minulého storočia,“ prezradil nám Jozef Kráľ za správu majetku v obci Vinné.

Môže vás zaujímať:

Známa vinohradnícka dedina Zemplína láka návštevníkov: Ak milujete víno, hneď zbystrite pozornosť!

Stala sa najvýznamnejším pútnickým miestom Zemplína: Dedinku pri Šírave navštevujú ľudia z celého Slovenska

V OBRAZOCH: Najzaujímavejšie domy smútku v Michalovskom okrese
4
Galéria
Ktorý z týchto domov smútku je podľa vás najzaujímavejší? V Bunkovciach
V Zalužiciach
Vo Vinnom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM