Rôzne

Dedina v našom okrese je obdarená minerálnymi prameňmi: Starosta prezradil, čo sa chystá!

Je obdarená niečím, čím sa naozaj nemôže pochváliť každá dedina. Reč je o obci Lesné v Michalovskom okrese a prameňoch, na ktoré tam môžete naraziť.

Ilustračný obrázok k článku Dedina v našom okrese je obdarená minerálnymi prameňmi: Starosta prezradil, čo sa chystá!
Zdroj: TASR

V regióne Dolného Zemplína je známych viacero prameňov minerálnych vôd. A obdarený bol aj náš okres. Vodné pramene, ktoré sú zaregistrované v celoštátnom registry minerálnych prameňov, môžete nájsť neďaleko miestneho cintorína v Lesnom.

Na občerstvenie zabudnite

V minulosti tieto pramene využívali ľudia z obce na zdravotné účely (liečba očí). Neskôr aj ako zdroj pre miestne kúpalisko, ktoré však zaniklo.

Ohľadom prameňov v Lesnom však musí byť človek pozorný. Ak by ste si mysleli, že vďaka nim môžete počas horúcich dní zahnať svoj smäd, ste na omyle. „Pramene dnes nie sú pitné,“ upozornil nás starosta obce Peter Bobík. Podľa jeho slov by to hygienici ani nepovolili, pretože sa nachádzajú v blízkosti cintorína.

Bila a Čarna voda

Zaujímavosťou je, že oba pramene v Lesnom nesú zemplínske názvy. Namiesto bielej a čiernej vody sa volajú Bila voda a Čarna voda. Bila voda je prameň, ktorý nájdete na juhozápadnom okraji obce. Jeho voda je zachytená do nádržky, vymurovanej z kameňa hlbokej 1,2 m.

Prameň sa však vôbec nevyužíva. Ak by vás zaujímalo jeho bližšie zloženie, ide o prírodnú sírnu vodu. Vyznačuje sa tým, že je studená a hypotonická.

Neďaleko prameňa Bila voda sa nachádza aj Čarna voda. Výver je povrchovo upravený betónovou nádržou s rozmermi 5 × 15 × 1 m. Voda sa využíva na napájanie dobytka a pranie. Voda má rovnakú charakteristiku ako jej susedný prameň. A ak aj vám je ľúto, že sa na mieste nemôžete z nich napiť, je tu dobrá správa. Starosta v Lesnom nám totiž prezradil, že aj keď pramene nie sú v súčasnosti pitné, chystajú projekt, ktorý by to mal zmeniť.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať: .

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Michalovciach, ktoré by mal poznať každý

Cinterik neďaleko Michaloviec spája príbehy grófov i kniežat: Viac ako dvesto rokov histórie sa zapísalo do zeme, FOTO

Ej, zalužické poľo poznáme všetci: Svojich 10 minút slávy zažila ale aj v USA! VIDEO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM