Veronika Ondo-Cholewová Správy

Michalovčania vytvorili nový rekord: Karička zas chytila generácie, babička porušila večierku :) FOTO

Michalovciam sa podarilo vytvoriť rekord s typickým zemplínskym tancom. Centrum mesta zaplnili tanečníci, ktorí vytvorili obrovský kruh okolo Fontány lásky.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania vytvorili nový rekord: Karička zas chytila generácie, babička porušila večierku :) FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Michalovčania sa po prvýkrát hromadne naučili tancovať typický zemplínsky tanec. Zapojiť sa mohol každý, kto mal chuť a elán. Karičku 2015 tancovali na námestí Michaloviec s úmyslom vytvoriť, čo najväčší počet tancujúcich ľudí v typickom ľudovom tanci východného Slovenska na jednom mieste a čase. Ako sa im to podarilo a koľko ľudí počas víkendu tancovalo okolo Fontány lásky?

Karičku sa naučili všetci

„Na Zemplíne patrí k ženským tancom. Tancovala sa všade, keď dievčatá mali voľno a boli štyri. Keď išli po večurkach tancovali na hradzkách alebo na mostíku, kde sa dala tancovať. Dievča nikdy na zábave nesedelo, nie tak ako teraz. Karička sa tancovala na svadbách a vôbec všade, kde to bolo možné,“ prihovoril sa choreograf, dramaturg, tanečný pedagóg Milan Hvižďák v zemplínskom nárečí mladším, starším i postarším a pripomenul, čo je karička.

Karičku v pôvodnom znení zatancovali na pódiu aj dievčatá a chlapci zo súboru Zemplín. Ďalšiu karičku predviedol súbor Jurošík, či Harčarki z Pozdišovec. „Ľudia, ktorí tu dnes boli, nám ukázali, ako sa má tancovať karička. Zvládli sme to,“ ukončili tancovanie organizátori. Usporiadatelia predpokladali, že karičky na námestí sa zúčastní okolo 200 ľudí. Bolo to oveľa viac! „Vytvorili sme perfektný rekord,“ vyhlásili. "Na to, že sme na nultom ročníku, to číslo je dosť vysoké. 362!,“ dodali, že ide len počet registrovaných tanečníkov, a preto je škoda, že ľudia tancovali aj bez registrácie.

Folklórne veselenie

Folklór naozaj ovládol námestie vo svojej plnej kráse a sile ľudových zvykov. Aj keď časť mesta sa vybrala na motozraz, ďalšia sa túlala medzi stánkami, kopa ľudí sedela pod tribúnou a užívala si ako už dlho nie. A to až do polnoci!

„Moja babička prišla domov až o jednej. Normálne porušila večierku,“ prezradila nám s úsmevom Lenka, ktorej starú mamu súbory tak zaujali, že sa jej vôbec nechcelo domov.

Sobotný večer bol zadaný pre klenotnicové programy – Čriepky zo zemplínskej svadby a U Mihaľovci tak. Slávnosti vyvrcholili vystúpením zahraničných folklórnych detských súborov, ale aj domáceho FS Zemplín, Svojina, Jurošík či Hnojňaňe z Mihaľovec. Bodku za trojdňovým veselením dal folklórny súbor Dúbrava z Prešova.

Čítajte tiež:

Zemplínsky jurmarok na FOTKÁCH: Hand made kolotoč, živá socha a veľa iného…

Bujaré súťaže na motozraze: Zlatým klincom miss mokré tričko a boje v pene! FOTO

Karička 2015
11
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM