Rôzne

Neďaleko Michaloviec rozkvitá dedina jedovatej byliny: Pri nej objavíte aj Kolovu horu s Grófskym lesom, FOTO

Michalovčania sa nezľakli obce, ktorá sa spája s jedovatou bylinou. V blízkosti stojí aj majestátny Grófsky les, ktorý sa o slávu delí s Kolovou horou. Čo skrývajú nezvyčajné názvy tajuplných krás okolo nás?

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Michaloviec rozkvitá dedina jedovatej byliny: Pri nej objavíte aj Kolovu horu s Grófskym lesom, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Pred piatimi rokmi michalovskí turisti spolu so strážskymi a s obcou Pusté Čemerné i Minibarom uskutočnili prvú prechádzku, o ktorej vtedy nik netušil, že sa rozšíri na celoregionálne obľúbené podujatie. Už po šiestykrát sa ho zúčastnili aj členovia najstaršieho michalovského klubu slovenských turistov Turista (NM KST T). „Zamračené, no bez dažďa i vetra a na druhú polovicu novembra aj pri príjemnej teplote okolo 10 ºC bolo zaránky na nádvorí Minibaru pri otvorení podujatia, ktoré previedol Oto Fenin, starosta obce Pusté Čemerné,“ uvádza . Anton Hasák, Predseda KST Turista Michalovce

Purpurová dedinka

Prvá písomná zmienka o michalovskej dedinke je v donačnej listine kráľa Belu IV. z 13. storočia. „Názov Chemernye vznikol pravdepodobne od Čemerice purpurovej, liečivej ale zároveň aj jedovatej byliny,“ domnieva sa A. Hasák. Okolo sto účastníkov vrátane domácich obyvateľov už spomínanej obce neďaleko Strážskeho sa pustilo na prechádzku po žltej značke.

„Po sem-tam blatistej ceste kúsok od miestnej rozhľadni sme šli popri fotovoltaickej elektrárni. S miernym stúpaním sme vhupli do lesného porastu,“ dokresľuje atmosféru A. Hasák. „Mäkká chôdza po čerstvo opadanom rôznofarebnom lístí a sú na takzvanej verchovej drahe v lokalite Dielnica (201 m n. m.) na križovatke žltej a modrej značky v centrálnej časti Pozdišovského chrbátu,“ dodáva srdcom turista. Delili ich ešte necelé dva kilometre po modrej značke, na ktorú prestúpili cez Grófsky les. „Práve tam bol náš cieľ putovania – Kolová hora (228,7 m n. m.),“ hovorí A. Hasák.

Na Ridki verch

Návrat pokračoval okruhom až na „Ridki verch“ k hlavnej ceste Strážske – Vranov nad Topľou a okrajom lesa popri rašelinisku k obecnej strelnici, kde na nich už čakal organizátormi pripravený plápolajúci ohník. Ako dodáva Anton Hasák cestou si huboví experti prišli na svoje nájdením zopár hlív. „Zazreli sme aj pobehujúce srnky a počuli klopkajúceho ďaťla.“ Ukončenie prebehlo v mieste štartu, kde organizátori medzitým pripravili veľmi chutnú fazuľovicu. Podujatie podľa slov predsedu michalovských turistov bolo naplánované veľmi precízne. Zdalo sa, že ovplyvnili aj počasie, pretože len čo dorazili poslední kráčajúci turisti, spustil sa jesenný hustý dážď.

Zdroj: Anton Hasák, Predseda KST Turista Michalovce

Môže vás zaujímať:

Ej, zalužické poľo poznáme všetci: Svojich 10 minút slávy zažila ale aj v USA! VIDEO

Kolova hora, Grófsky les a obec jedovatej i liečivej dediny: Kde sa skrýva?
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM