Veronika Ondo-Cholewová Správy

Práce na michalovskej hvezdárni už začali: Poznáme termín dokedy musí byť všetko hotové

Michalovskú hvezdáreň čaká obnova za 560 tisíc eur. S novým šatom chcú ponúknuť návštevníkov aj viac služieb.Pozrite, čo všetko sa ide meniť a kedy by mali stavebníci dokončiť robotu.

Ilustračný obrázok k článku Práce na michalovskej hvezdárni už začali: Poznáme termín dokedy musí byť všetko hotové
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukciou za takmer 560 000 eur prejde budova hvezdárne v meste Michalovce. Finančne ju podporila Európska únia. Stavebné práce, ktoré odštartovali v uplynulých dňoch, plánujú ukončiť najneskôr v závere tohto roka.

Úradoval zub času

Zriaďovateľom hvezdárne je Košický samosprávny kraj . Ako informovala jeho hovorkyňa Zuzana Bobriková, rekonštrukciu objektu si vyžiadal havarijný stav. Vplyvom zvlhnutého muriva opadali vnútorné a vonkajšie omietky, zub času už nahlodal aj strechu objektu. Súčasné dispozičné riešenie vstupnej haly budovy neumožňuje jej efektívne využitie, nezateplené steny, nefunkčné okná a dvere zasa spôsobujú počas zimy veľké úniky tepla. Budova zároveň nie je bezbariérová. Zámerom stavebného projektu je teda vysušenie muriva hvezdárne, jeho zabezpečenie proti ďalšiemu vlhnutiu, aplikácia nových vnútorných a vonkajších omietok so zateplením fasády, ďalej oprava strechy, výmena okien, oprava a výmena dverí, renovácia podláh a prispôsobenie areálu potrebám imobilných návštevníkov. V tejto súvislosti sa ráta i s novým výťahom.

„Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia vnútorných rozvodov, renovácia sociálnych zariadení, rekonštrukcia interiéru a exteriéru kupoly, oplotenia areálu, spevnených plôch a zelene,“ doplnila Bobriková.

Ako ďalej uviedla, prebiehajúcu rekonštrukciu realizuje akciová spoločnosť Dúha. Financie potrebné na obnovu hvezdárne získal KSK z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci prioritnej osi 3, cielenej na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov.

S novým šatom, nové služby

Kraj dostal z ROP nenávratný finančný príspevok aj na obnovu ďalších štyroch kultúrnych zariadení, ktoré spravuje. Ide o investície za vyše deväť miliónov eur. „Realizácia projektov musí byť ukončená do konca roku 2015,“ ozrejmila Bobriková. Hvezdáreň chce s novým šatom rozšíriť ponuku služieb pre verejnosť. V pláne sú výstavy, zábavno-náučné podujatia spojené s pohybovými hrami či pozorovania oblohy doplnené o ďalšie voľnočasové aktivity. Sídlom michalovskej hvezdárne je národná kultúrna pamiatka – Pamätný Moussonov dom. V minulosti tu žil známy maliar Zemplína Teodor Jozef Mousson. Hvezdáreň je jediným špecializovaným osvetovým zariadením svojho druhu na území KSK. Ročne organizuje v priemere 235 podujatí s účasťou približne 9500 návštevníkov.

Čítajte tiež:

Michalovská nemocnica dostála novú fazónu: Starý múr je fuč a… vznikla nová promenáda!

Na hraniciach blízko nás sa začína dnes rekonštrukcia priechodu: Doprava bude regulovaná

Čítajte tiež:

V Michalovciach už stojí nová kompostáreň za milióny: Kto dostane kompost zadarmo?

Michalovská nemocnica dostála novú fazónu: Starý múr je fuč a… vznikla nová promenáda!

Obľúbená fontána v Michalovciach si robí, čo chce: Ako a kedy sa vlastne spúšťa? FOTO

V Michalovciach obnovia teplovod za 225 000 eur: Ktoré ulice sú na tom najhoršie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM