Správy

V Michalovciach máme takéto čudo: Zmestí sa tam 30 detí, uhádnete, čo to je?

Vyzerá ako veľký gumený klobúk, a zmestí sa napríklad aj do telocvične :) Navyše je veľmi účelný a radosť z neho by mal aj Ján Ámos Komenský.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach máme takéto čudo: Zmestí sa tam 30 detí, uhádnete, čo to je?
Zdroj: Dnes24.sk

V Michalovciach máme toto veľké čudo. Je to prenosné planetárium. Má nafukovaciu kupolu s priemerom 5 metrov a kapacitu do 30 detí, resp. 20 dospelých divákov. Hvezdáreň ho získala v rámci projektu rekonštrukcie.

Ukáže oblohu ako vyzerala pred desiatkami tisíc rokov

V rámci projektu rekonštrukcie hvezdárne, presnejšie astronomického areálu, získala Hvezdáreň v Michalovciach digitálne prenosné planetárium. „Srdcom planetária je vysoko výkonný počítač, dataprojektor a objektív typu rybie oko, ktorý premieta obraz z dataprojektora na vnútrajšok kupoly,“ informuje michalovská hvezdáreň. Digitálne planetárium (alebo aj digitárium) má oveľa väčšie možnosti ako klasické analógové nemecké planetáriá typu ZKP2 (inštalované v Košiciach, Prešove, Žiari nad Hrom a Hlohovci), ktorých základom je otáčavý guľovitý projektor s diapozitívmi oblohy a prídavnými projektormi.

Digitárium premieta do oblohy napr. obrázky kresieb súhvezdí, ako si ich ľudia predstavovali, rôzne čiary súradnicových systémov, ukáže oblohu ako vyzerala pred desiatkami tisíc rokov a ako bude vyzerať za takýto časový úsek.

Digitárium ďalej umožňuje dopĺňať premietanie oblohy aj projekciou videoklipov, či filmov na celú plochu kupoly, kde je divák dejom doslova obkolesený. „Môžete sa vydať na let slnečnou sústavou, či galaxiou, ba aj medzigalaktickým priestorom. Vďaka digitálnej projekcii sa cítia diváci prítomní v orbitálnej stanici, či lietajú s kozmonautom vo voľnom kozmickom priestore na obežnej dráhe okolo Zeme.“

Digitárium však dokáže ešte ďaleko viac. Jeho využitie na projekciu vesmíru je len jedna z možností. Ak máte príslušný software a filmy, môžete sa napríklad plaviť pod hladinou mora a sledovať hlbokomorský život, alebo cestovať v ľudskom tele, pozorovať život dinosaurov v druhohorách, či pozorovať detaily štruktúry hmoty zblízka a aj hocičo iné, čo si vymyslíte. ***„Podobné digitálne planetáriá ako je naše majú v Hurbanove (pevne namontované) a dve sú prenosné: v Leviciach a Partizánskom,**“* uviedla hvezdáreň.

Prenosné planetárium

„V januári 2016 sme prakticky od prvých pracovných dní mali možnosť učiť sa s týmto novým prístrojom narábať a to vďaka láskavosti a ústretovosti vedenia VII. ZŠ na Krymskej ulici. Tu sme v jednej triede mohli mať neustále planetárium rozložené a len sme každý deň nafúkli kupolu a mohli sme sa učiť.“ Od februára ponúkajú školám a ďalším inštitúciám programy v planetáriu.

Podmienkou je, že príslušná inštitúcia musí mať k dispozícii miestnosť s čistou pozametanou a umytou podlahou s rozmermi minimálne 6 × 6 metrov a výškou minimálne 3,20 metra. Samozrejmosťou je elektrická zásuvka. „Na hvezdárni totiž nebude možné toto planetárium prevádzkovať, keďže tam nemáme dostatočne veľkú a najmä vysokú miestnosť.

Čo ponúka digitárium?

Návštevníci sa oboznámia s možnosťami digitálneho planetária, dozvedia sa informácie o súhvezdiach, ukážu si vzhľad oblohy a jej otáčanie aj na severnom a južnom póle, na rovníku, na južnej pologuli. Uvidia na oblohe planéty a ich pohyb, priblížia si povrch niektorých planét a Mesiaca, preletia sa Mliečnou cestou, kopou galaxií, uvidia vláknitú štruktúru vesmíru a ešte oveľa viac. Tí starší si budú môcť ukázať vzhľad oblohy za desiatky tisíc až státisíce rokov, precesiu zemskej osy – putovanie severného pólu od Polárky k iným hviezdam, ročný pohyb Slnka a po oblohe aj tzv. analému- krivku, ktorú vytvára Slnko, ak spojíme jeho polohu každý deň na pravé poludnie na danom meridiáne za celý rok. Na doplnenie je k dispozícií množstvo videí z viacerých oblastí astronómie a z kozmonautiky premietaných na takmer celé vnútro kupoly planetária.

Foto: Hvezdáreň

Môže vás zaujímať:

Michalovská učiteľka Mária o štrajku na rovinu: V týchto chvíľach sa skutočne hanbím!

Nový týždeň je tu a vy ešte neviete, ako ho strávite? Tipy ako ušité pre Michalovčanov!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM