Vinohradníci zo Zemplína prezradili, aká bude úroda: Budeme mať viac vína?
Sucho, ktoré počas júla trápilo poľnohospodárov, zemplínskym vinohradom neuškodilo. Vinič je vraj dobrej kondícii.
Lepší ako ten vlaňajší by mal byť aktuálny rok v rámci produkcie hrozna na Zemplíne. Vzhľadom na doterajší vývoj to konštatujú miestni vinohradníci.
„Tento vinohradnícky rok sa začal trocha atypicky, pretože bol so značným vlahovým deficitom. Aj leto sprevádzali špecifické podmienky, keď bolo striedavo veľmi horúco a veľmi chladno. Dostávali sme sa s teplotami nad 30, ale aj pod 15 stupňov Celzia,“ priblížil Peter Mihaľko. Pri obci Brekov v Humenskom okrese obhospodaruje najsevernejšie registrované vinohrady na Slovensku.
Zachraňovali drevo viniča
Sucho, ktoré počas júla trápilo poľnohospodárov, zemplínskym
vinohradom neuškodilo. „To počasie nevytváralo podmienky na
šírenie chorôb ako napríklad múčnatka, ktorá tu vlani doslova zúrila.
Buriny aj trávy, ktoré vinohrad ťažia, nerástli alebo vyschýnali. Keďže
je vinič svojimi koreňmi hlboko v zemi, nepociťovali sme v uplynulých
týždňoch vlahový deficit, ktorý by na hrozne zanechal nejaké trvalé
následky,“ vysvetlil Mihaľko.
Vinič je teda v dobrej kondícii, v súčasnosti už má pouzatvárané
strapce, zakrátko sa začne ich vyfarbovanie. „Vývoj je veľmi
dobrý, dúfam, že tento ráz počasia pretrvá,“ poznamenal
Mihaľko s tým, že vlaňajší rok sa s aktuálnym nedá porovnať.
„Minulú sezónu sme tu mali vlhko a silný tlak múčnatky.
Nešla len po hrozne, ale napríklad aj po pšenici. Dá sa povedať, že sme
zachraňovali drevo viniča pred úrodou samou. Tento rok to dúfam bude naopak,
uvidíme v septembri.“
Vína s tradíciou
V Brekove má vinohradníctvo stáročia trvajúcu tradíciu. Aktuálne tam pestujú viacero odrôd hrozna. Najväčšie rozlohy zaberajú Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rizling vlašský a Müller Thurgau. Pestovateľom sa tam darí produkovať aj výberové vína s prívlastkom ako napríklad neskorý zber či výber z hrozna. Ponuku rozšírili nedávno o brekovský sekt. Starostlivosť o vinohrad sprevádzajú aktuálne ‚zelené‘ práce. „V čase najväčšieho rašenia hrozna, a to od júna do augusta, sa robí očisťovanie kmienka, zalamovanie zálistkov a zakladanie letorastov do dvojdrátia. Je to dôležité pre to, aby sa dostal postrek všade tam, kam má. Odlistovanie zóny strapcov je zasa potrebné, aby sa k nim dostalo čo najviac slnka, aby to zretie prebiehalo čo najúčinnejšie,“ ozrejmil Mihaľko.
Foto: ilustračné
Čítajte tiež:
Historický festival z čias Veľkej Moravy na FOTKÁCH: Michalovce ožili slovanskými rituálmi
Jedinečný FOTO návrat do leta v roku 1970: Šírava ako top turistická oblasť v Československu!