Rôzne

Známa vinohradnícka dedina Zemplína láka návštevníkov: Ak milujete víno, hneď zbystrite pozornosť!

Vinné sa mnohým nespája len s jazerom a hradom, ale aj vínom. Vinianske vinice majú svoju históriu. Tradície zachovávajú dodnes aj prostredníctvom zaujímavého podujatia s medzinárodnou účasťou.

Ilustračný obrázok k článku Známa vinohradnícka dedina Zemplína láka návštevníkov: Ak milujete víno, hneď zbystrite pozornosť!
Zdroj: TASR

Obec Vinné patrí medzi najväčšie a historicky najstaršie vinohradnícke obce vo východoslovenskom regióne. V obci sa pestovaniu vinnej révy a dorábaniu vína venuje približne 250 rodín. V každom druhom dome vo Vinnom je dnes vinár alebo vinohradník.

Vinohradnícke a vinárske tradície

Dôkazy o jestvovaní obce Vinné pochádzajú zo 6. storočia a jej obyvatelia sa venovali aj pestovaniu viniča a dorábaniu vína, od ktorého pochádza aj názov obce.„Vinianske vinice Kecerky, Blatca, Douhej, Senderova, Kristu, Šutovej, Veľikej, Harbatej, Lancošky a ďalších sa zachovali dodnes a vytvárajú charakteristický kolorit obce,“ zverejnila obec. Prvá písomná správa o dedine Vinna sa nachádza v listine Stoličnobeleh­radskej kapituly z roku 1249 a v roku 2014 si jej obyvatelia pripomenú už 765. výročie. Vinohradnícke a vinárske tradície sa zachovávajú aj usporadúvaním celoslovenskej výstavy vín s medzinárodnou účasťou s názvom Dni vína vo Vinnom.

Obec Vinné, Vinianske obecné múzeum a galéria pod záštitou starostu obce pozývajú všetkých milovníkov vína na VIII. celoslovenskú výstavu vín so zahraničnou účasťou. „Cieľmi podujatia je odborná degustácia vín a ich verejná prezentácia, ako vyjadrenie spoločenskej a gastronomickej udalosti, neoddeliteľnej a významnej súčasti regionálnej kultúry,“ zverejnila obec. Vinárske podujatie sa uskutoční 22. – 23. júla v areáli Kultúrneho domu vo Vinnom. Laickí degustátori na verejnej degustácii si budú môcť vína aj zakúpiť.

Vína zhodnotia svetoví odborníci

Celoslovenská výstava vín Dni vína vo Vinnom bude spojená s odbornou i laickou degustáciou bieleho, červeného i ružového vína. Výrobcovia prinesú okolo stovky vzoriek, ktoré bude odborná porota degustovať. Do súťaže sa zvyknú zapájať malovýrobcovia z Vinného, Kaluže, Michaloviec a Sobraniec , či vinári z Moravy. Samozrejmosťou je víno z nášho regiónu, z oblasti Tokaj. „Porota udelí medaily a na základe vyhodnotenia výsledkov súťaže bude vyhlásený Šampión v kategórii biele, červené a tokajské vína,“ zverejnila obec Vinné. Hodnotenie vzoriek sa uskutoční už 9. júna 2016 v Kultúrnom dome vo Vinnom odbornou komisiou, znalcov – enológov, z celého Slovenska a zo zahraničia 100 bodovým systémom hodnotenia.

Môže vás zaujímať:

Letné obrázky z Vinného: Okrem krásnych dievčat pútali pozornosť muži zákona na koňoch!

Dedina pri Širave: Pri jej názve spozornejú najmä znalci vína, je tu však toho oveľa viac! FOTO

Ak milujete Šíravu, toto VIDEO vás dostane: Zábery, ktoré budete chcieť prehrávať zas a znova!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM