Rôzne

Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva michalovské námestie

Námestím osloboditeľov mnohí Michalovčania chodia dennodenne, no možno si niektoré veci ani neuvedomujú. Pozrite, aké vzácnosti tam máme.

Ilustračný obrázok k článku Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva michalovské námestie
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že v našom meste máme byť na čo hrdí, nie je pochýb. Skutočné zaujímavosti ukrýva aj samotné srdce Michaloviec – Námestie osloboditeľov. Po prechádzke ním môžete objaviť skvosty, ktoré sú zapísané v Zozname nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. My sme sa v tomto článku zamerali práve na ne.

Hodinový hotel U zlatého býka

Prvá z takýchto pamiatok, na ktoré narazíte po ľavej strane námestia od prechodu zo starej autobusovej stanice, je budova Zlatého býka. V 30. rokoch 19. storočia máme v Michalovciach písomne doloženú krčmu „U Býka“ – tá však nemala nič spoločné s mladším a slávnejším menovcom. V rokoch 1905 – 1906 si na mieste svojho zboreného domu jeden z najbohatších Michalovčanov – Gabriel Strömpl – dal postaviť nový poschodový hotel Zlatý býk, ktorý bol odvtedy najväčším a najreprezenta­tívnejším zariadením svojho druhu v celom mestečku. Samotná rodina Strömplovcov vlastnila i niekoľko miestnych mäsiarstiev – a práve vďaka tejto skutočnosti zdobí priečelie bývalého hotela pozlátená hlava býka.

Čítajte tiež: Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami starých Michaloviec

V rozsiahlych priestoroch tohto objektu sa nachádzala krčma, kaviareň s cukrárňou, hotelová reštaurácia, veľká sála na hostiny či tanečné zábavy, ubytovacia časť, nájomné priestory, kancelária, pekná terasa, garáže, autoopravovňa či čerpacia stanica. Vo veľkej sále sa konali nielen rozličné schôdze predstaviteľov mesta a politických strán či spolkov, ale tiež zábavy a plesy.

Počas svojej existencie zažila budova i obdobie hodinového hotela, hrali sa tu divadelné ochotnícke predstavenia, konali prvé zasadnutia komunistov po prevzatí moci či školenia členov ľudových milícií. Dnešnú podobu získala budova v roku 2001 – po ukončení rekonštrukčných prác.

Historické banky

V roku 1911 bol na vtedajšom Deákovom námestí postavený nový bankový palác Michalovskej obchodnej a úverovej banky, a. s., ktorý do dnešných dní patrí ku klenotom architektúry Michaloviec. Budovu postavili v klasicistickom štýle s drobnými pseudorokokovými výjavmi na fasáde, vo dvore sa nachádza malé átrium.

Na prízemí objektu v minulosti takmer nepretržite sídlila banka (najdlhšie Tatrabanka, resp. Štátna banka československá), ostatné priestory, orientované do ulice, zaberali obchodíky a drobné prevádzky s rozličnými službami, na poschodí boli ambulancie, kancelárie právnikov a bytové priestory. Plastiky včiel, remeselníkov, hospodárov a lodníkov na priečelí mali znázorňovať pracovitosť, úle zasa sporivosť. Dnes v budove sídli Zemplínske osvetové stredisko, nachádza sa tu tiež reštaurácia, redakcia regionálnych novín a ďalšie organizácie.

Na námestí sú až dve bývalé banky, ktoré sa zaraďujú medzi pamiatky. Druhá z nich je na Osloboditeľov nám. č. 15 – Roľnícka banka, ktorá vznikla po r. 1918.

Pôvodná varošska chiža

Stála neďaleko rímskokatolíckeho farského kostola, od roku 1880 samospráva sídlila v súkromnej budove na Hlavnej ulici. V rokoch 1927 – 1928, na mieste bývalého súkromného domu, postavila firma Barkány z Prešova pre michalovskú samosprávu novú budovu (jej projekt vypracoval Ľudovít Oeschläger). Časť priestorov v novopostavenom komplexe samospráva prenajímala – sídlila tu napr. lekáreň, banka, tlačiareň a vychýrená cukráreň Ďuročík. Na pôvodne sledovacej veži, ktorá uľahčovala prácu miestnym hasičom, v neskoršom období pribudli hodiny. V 80. rokoch 20. storočia bola strecha a povala budovy poškodená rozsiahlym požiarom.

Čítajte tiež: Ako to vyzeralo na stanici v Michalovciach pred rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Pred radnicou sa v minulosti nachádzal i jediný parčík na Hlavnej ulici – tvorili ho tri ohradené plochy vedľa seba. V prvých dňoch po oslobodení mesto parčík scelilo a na znak úcty tu pochovali padlých vojakov sovietskej Červenej armády (tento provizórny cintorín bol ale zrušený už v roku 1945).

Mestský palác

Na Námestí osloboditeľov 68 nájdete ďalšiu pamiatku, ktorou je palác. Na týchto miestach sa pôvodne rozprestierali bažiny, v 19. storočí tu už stál hostinec grófa Sztárayho. Samotný objekt Groszovho paláca bol vybudovaný okolo roku 1905 v štýle miestnej secesie maďarskej proveniencie (architektmi budovy boli G. Papp a F. Szabolcs, pôvodným priezviskom Grosz – názov paláca je preto odvodený od jeho mena).

Objekt je typický svojou nárožnou štvorcovou vežou, ukončenou kladivami – symbolom hutníctva. V krídle do ulice sa pôvodne nachádzal hotel, zvyšok slúžil na bývanie. Budovu dlhodobo vlastnila rodina Durschlagovcov. V medzivojnovom období v objekte sídlila Dunajská banka, neskôr Sedliacka banka, nachádzalo sa tu tiež zlatníctvo, hodinárstvo, obchody, reštaurácia, kancelária či byt. Po druhej svetovej vojne tu bola umiestnená lekáreň, časť priestorov slúžila aj pre potreby Bistra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia.

FOTO: Takéto vzácnosti sa dajú nájsť na Námestí  osloboditeľov v Michalovciach
4
Galéria
Zdroj: Terra Incognita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM