Rôzne

Extrémne horúčavy v meste: 5 tipov od Michalovčanov na schladenie priamo v centre, FOTO

Horúčavy nepoľavujú. Extrémne vysoké teploty sa nevyhýbajú ani Michalovciam. Viete, kde sa môžete prejsť pod fontánou a kde je naj chládok?

Ilustračný obrázok k článku Extrémne horúčavy v meste: 5 tipov od Michalovčanov na schladenie priamo v centre, FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Michalovčania bojujú s horúčavami ako sa len dá. Po centre chodí cisternové auto, ktoré polieva. Osviežiť sa dá aj v niekoľkých fontánach a tieň nájdete aj parkoch.

Vodou vás pokropí aj auto

Horúčavy v Michalovciach zmierňuje cisternové auto, ktoré polieva ulice a mestskú zeleň. Polieva naozaj veľmi dôkladne trávu, zeleň, kvety i chodníky. Po prejdení auta ulicou sa v centre hneď lepšie dýchalo. Na tvárach ľudí bolo vidieť, že ich to aj potešilo. Auto začalo osviežovať centrum krátko po 9. hodine ráno. „Vo vzduchu cítim vlhko ako po daždi, určite to má účinok nielen na suché kvetiny, ale aj na nás okoloidúcich,“ vyjadril sa pán Ján.

Fontána pod poliklinikou

Horúce centrum mesta je vyzbrojené niekoľkými možnosťami na osvieženie. Okrem chladených nápojoch na terasách sa môžete osviežiť v striekajúcich fontánach. Platí samozrejmý zákaz vchádzania doň, ale na námestí niekoľko fontán, do ktorých nemusíte vojsť do vnútra a osviežia vás svojou vodičkou. Jednou z nich je fontána pod poliklinikou, kde v tieni čakajú na lekárov aj pacienti. „Vzal som si poradové číslo a namiesto neklimatizovanej chodby som zvolil radšej toto miesto,“ povedal nám dôchodca Milan. Najmä ráno tu nájdete útočište pred začínajúcim teplom. Na lavičkách okolo fontány si ľudia pochutnávajú aj na raňajkách z neďalekých potravín alebo relaxujú pred začiatkom pracovného dňa.

TOP vodná brána

Ak je horúčava a nie ste práve vo vode blízkej Šíravy, stačí si chvíľku posedieť v blízkosti Fontány lásky a bude vám hneď lepšie. O pár krokov ďalej je fontána, na ktorej je nápis Michalovciam srdu Zemplína. Úplne TOP fontána pre nás je tá najnovšia pri Výškovej budove. Deti si tu behajú priamo pod vodnou bránou fontány. Osviežiť nôžky si tu chodia aj dospelí, ktorých sme vymákli :-) Počas pekelného počasia sa netreba hanbiť, ale pokojne byť na chvíľu dieťaťom a ísť popod vodu. „Behávam takto s deťmi. Je to skvelá výhovorka,“ popisuje mamička svoj beh popod fontánu. Hneď vedľa fontány je miesto s veľa stromami, kde sedávajú ľudia skrytý pred slniečkom. Mini park zóna je v meste asi najchladnejšou, ktorú sme dnes navštívili.

Pitné fontánky

Počas horúcich letných dní sa ľudia osviežujú, ako sa dá. Najmä v mestách potešia aj pitné fontánky, ktoré mesto svojim obyvateľom zabezpečilo ešte v rámci regenerácie centrálnej mestskej zóny. Všimli sme si, že dospelí sú ostýchavejší, ale deti z nich pijú jedná radosť :-) V extrémnych horúčavách je dôležité dodržiavať pitný režim. Vodu si dokonca nemusíte kupovať a máte ju zdarma. Veď čistá pitná voda je aj tak najzdravším nápojom. „Pitné fontánky sú podľa mňa super, ale ja sa bojím, že sa oblejem, keďže to strieka do hora, tak sa musíte trafiť priamo do úst,“ priznala sa nám s úsmevom Michalovčanka Kat­ka.

Ochladí aj park

Minútku od centra je park s históriou bývalého cintorína. Mestský park sa nachádza v centre mesta na Ulici kpt. Nálepku. Vedľa ZŠ Pavla Horova nájdete okolie plné stromov a štebotom vtákov, ktoré vám zabezpečia chládok, po ktorom túžite. Množstvo lavičiek doprajú oddych každému. Uprostred nájdete obľúbenú fontánu s kvapkami plnými osvieženia :-) Park mieru využívajú aj mamičky s kočíkmi, ktorých sme tu streli neúrekom. „Je to také naše útočisko. V meste je betón, tak sa chodíme prechádzať radšej pomedzi stromy, oddýchneme si na lavičke, osviežime vo fontánke. Máme to tu radi lebo je tu aj tichšie ako v centre, ktoré je len krok odtiaľ,“ porozprávala nám mamička na prechádzke s deťmi.

5 tipov od Michalovčanov na schladenie priamo v centre
12
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM