Zuzana Ročeňová Správy

Investícia za desiatky miliónov €: V Michalovciach chcú postaviť nemocnicu novej generácie!

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia v spolupráci so župou a mestom Michalovce dnes oficiálne predstavili štúdiu nemocnice novej generácie v Michalovciach. Svojím konceptom,organizáciou a komfortom pre pacienta by mala vytvoriť nový kvalitatívny štandard poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za desiatky miliónov €: V Michalovciach chcú postaviť nemocnicu novej generácie!
Zdroj: Dnes24.sk

Celý projekt vychádza z najnovších skúseností a trendov uplatňovaných pri prevádzke nemocníc vo vyspelých krajinách. Pacienti sa tak môžu tešiť na vysoký počet jednolôžkových izieb, harmonické liečivé prostredie s dostatkom denného svetla a na moderné technologické vybavenie. V nemocnici sa počíta aj s novým centrálnym urgentným príjmom.

Investícia dosiahne 34 miliónov

Predpokladaná výška celkovej investície dosiahne 34 miliónov eur. Ak všetko pôjde podľa plánu, na jeseň tohto roka bude možné získať územné rozhodnutie a na prelome rokov 2014/2015 sa plánuje podať žiadosť o vydanie stavebného povolenia. Toto je hlavný predpoklad na možný začiatok výstavby v druhej polovici 2015. Plánované spustenie novej prevádzky je na začiatku roka 2018.

„Pripravovaná výstavba novej nemocnice v Michalovciach je jeden z mála z medicínskych prípadov v pôsobnosti samosprávy. Na Slovensku nie je veľa miest, kde sa niečo podobné podarilo. Naopak, mnohé menšie nemocnice majú vážne existenčné problémy. Tento fakt veľmi jasne potvrdzuje správnosť našich krokov, ktoré sme urobili pred niekoľkými rokmi, keď sme sa rozhodli spolupracovať pri spravovaní štyroch nemocníc so strategickým partnerom. Bolo veľmi ťažké presvedčiť poslancov aj verejnosť, že samospráva nemá prostriedky ani skúsenosti s manažovaním nemocníc. Naše rozhodnutie sa však ukázalo prezieravým a rozumným. Obyvatelia Košického kraja vďaka tomu dostávajú kvalitnú zdravotnú starostlivosť a podmienky jej poskytovania by sa v budúcnosti mali ďalej zlepšovať,“ povedal Zdenko Trebuľa, predseda Košického samosprávneho kra­ja.

„Som rád, že sa v našom meste plánuje táto investícia. Verím, že vybudovaním novej nemocnice sa zlepší zdravotná starostlivosť pre občanov Michaloviec a širokého okolia. Na území mesta pribudne navyše pekný objekt, ktorý sa môže stať jednou z jeho ozdôb,“ konštatoval Viliam Záhorčák, primátor mesta Michaloviec.

Medzinárodné know-how

Keďže na Slovensku v posledných desaťročiach nebola vybudovaná žiadna všeobecná nemocnica, Svet zdravia sa rozhodol nájsť chýbajúce know-how v zahraničí. V medzinárodnom tendri nakoniec spomedzi dvanástich západoeurópskych architektonických kancelárií vyhralo so svojím návrhom holandské štúdio Dutch Health Architects. To je podpísané pod desiatkami nemocníc v Holandsku a v Belgicku, ale aj vo vzdialenejších lokalitách, ako sú Čína, Rusko alebo Indonézia. Hlavným lokálnym projektantom sa stala spoločnosť ARTES Design Košice.

Foto: Svet zdravia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM