Zuzana Ročeňová Rôzne

Michalovská hvezdáreň sa chystá na rekonštrukciu za takmer 700 tisíc eur: V pláne je aj nafukovacie planetárium!

Pamätný Moussonov dom, v ktorom sídli michalovská hvezdáreň prejde poriadnou obnovou a oživením. Vynovený bude samotný interiér i exteriér budovy.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská hvezdáreň sa chystá na rekonštrukciu za takmer 700 tisíc eur: V pláne je aj nafukovacie planetárium!
Zdroj: TASR

Hvezdárni bola na obnovu schválená finančná čiastka vo výške viac ako 670 tisíc eur. Ukončenie stavebných prác sa predpokladá na mesiac október 2015. Rekonštrukcia sa bude vykonávať od základov až po strechu. Pribudnú nové rozvody elektriny, kúrenia, vody, okná a ďalšie. Obnoví sa strešná terasa a tiež kupola zvonku a zvnútra.

„Súčasný stav objektu je havarijný – prízemné murivo je zavlhnuté, vplyvom čoho opadávajú vnútorné i vonkajšie omietky, pochôdzna strecha na viacerých miestach zateká a pre nerovnosti povrchu nie je bezpečná pre pohyb návštevníkov vo večerných hodinách,“ informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková.

Rekonštrukcia sa bude vykonávať od základov až po strechu. Pribudnú nové rozvody elektriny, kúrenia, vody, okná a ďalšie. Obnoví sa strešná terasa a tiež kupola zvonku a zvnútra.

Ročne sa v hvezdárni uskutoční v priemere 235 podujatí s účasťou približne 9 500 ľudí. „Zakúpi sa nafukovacie prenosné planetárium vhodné do telocvične a kultúrnych domov, s ktorým budeme navštevovať školy, náučný planetárny chodník a iné. Pribudne aj nový vstup v podobe presklenej predsiene,“ uviedla riaditeľka Hvezdárne Michalovce Gabriela Kramáreková. Hvezdáreň sa na určitý čas presťahuje na Strednú odbornú technickú školu.

Čítajte tiež:

Hvezdáreň v Michalovciach čaká poriadna obnova: Čoho všetkého sa dotkne plánovaná rekonštrukcia?

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM