Rôzne

Svetový deň učiteľov: Čo prezradili michalovskí pedagógovia v ROZHOVORE?

Vedeli ste, že náš michalovský primátor bol učiteľom na najstaršom gymnáziu v meste? Do našich riadkov sa zapísal aj Slavko Pavolko, Michal Golas či Daniela Rudášová.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň učiteľov: Čo prezradili michalovskí pedagógovia v ROZHOVORE?
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

5. októbra si pripomíname Medzinárodný deň učiteľov. Tento deň (World Teachers' Day) bol vyhlásený UNESCO-m v roku 1994 ako pripomienka Charty učiteľov – Odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola v tento deň v roku 1966 podpísaná.

Spomeňme si na učiteľov, s ktorými sme robili rozhovory na našom spravodajskom portáli Michalovce 24.

Zdroj: Archív: Michal Golas

Učiteľ tanca Michal Golas

V jednom z rozhovorov s michalovským učiteľom a tanečníkom sme sa dozvedeli veľa o tanci. Čo nám prezradil Michal Golas? Podľa štátneho vzdelávacieho procesu sa na slovenských umeleckých školách vyučuje len zlomok štýlov a techník moderného tanca, ktoré vyučuje, (Jazz, J. Limón, Modern dance), preto sa rozhodol povýšiť moderný tanec a vyučovať aj iné techniky, ktoré sa v našom meste a ani blízkom okolí nevyučujú. (Contemporary, Show dance, Vouge, Ladies style, Commercial dance).

,,Tancom žijem a svoju prácu pedagóga a tanečníka milujem. Nie je deň kedy by som na tanec nepomyslel alebo mi nehrala nejaká vychytaná muzika, kde by som si v hlave nedal choreografiu. Aj keď počas letnej sezóny už niekoľko rokov chodím robievať animátora pre deti a mládež, čo ma tiež dosť baví, ale opäť je to úzko spojené s tým čo robím – začarovaný kruh."

Celý rozhovor nájdete TU.

Zdroj: Slavko Pavolko

Riaditeľ Slavko Pavolko

Na ZŠ P. Horova v Michalovciach je už dlhé roky riaditeľom Slavko Pavolko. O ich škole sa hovorí, že v Michalovciach patrí k najobľúbenejším. Dávnejšie nám prezradil, čím to je?

,,Na rozdiel od ostatných, moderných, prefabrikovaných škôl sú naše budovy staré. Najstaršia má vyše 100 rokov. V budovách cítiť génius loci. Ponúkame moderné spôsoby vyučovania s najmodernejšou technikou. No najväčším pozitívom, ktorí kvitujú rodičia a žiaci je prístup učiteľov a rodinná atmosféra. V škole cítiť priateľského ducha, žiaci sa neboja osloviť učiteľov, v mnohých prípadoch a v mojom zvlášť cítiť neformálny prístup k žiakom, čo si žiaci a rodičia cenia. Zvonku naša škola možno nie je láska na prvý pohľad, ale vo vnútri sa snažíme triedy vynovovať, vybaviť najmodernejšou didaktickou technikou, snažíme sa implementovať moderné spôsoby vyučovania a hlavne je cítiť všadeprítomný duch priateľstva."

A čo ho najviac baví v škole? ,,Najviac ma baví spolupráca so žiakmi. Vedia byť vtipní, nevyspytateľní, reagujú spontánne, dajú sa nadchnúť, veľa sa od nich naučím, ale na druhej strane vedia riadne unaviť. Kto si neskúsil aspoň mesiac v školstve nepochopí, že po celom dni majú učitelia niekedy pocit, že prichádzajú domov ako z bane."ň

Celý rozhovor nájdete TU.

Daniela Rudášová

S Danielou Rudášovou (dlhoročná učiteľka na Základnej škole T. J. Moussona v Michalovciach) sme sa streli počas jedného z oceňovaní učiteľov na mestskom úrade. ,,Túžila som sa stať učiteľkou už od útleho detstva. Ako žiačka na základnej školy som zobrala svojich spolužiakov von na dvor a tam sme sa hrávali na učiteľov. Bola som tou, ktorá dirigovala, usmerňovala, ktorá to všetko usmerňovala," prezradila.

A aké rady by odovzdala budúcim pedagógom? ,,Je smutné, že veľa ich nemáme. Radím, aby sa nebáli učiteľstva, ak majú vrúcny vzťah k deťom, nech to skúsia. Možno ich budú prvé mesiace odrádzať, ale keď človek do toho vhupne oboma nohami a zistí, aká je krása v detských kolektívoch a čím všetkým vás dokážu napĺňať, tak už od toho neodskočíte."

Celý rozhovor čítajte TU.

Máte/mali ste radi svojho triedneho učiteľa?

NIE
Predstavujeme TROCH učiteľov z Michaloviec na FOTKÁCH
13
Galéria
Zdroj: Slavko Pavolko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM