Rôzne Rôzne

Záchranný archeologický výskum týkajúci sa Kostolného námestia: Bude mať 3 etapy, ako to celé prebehne?

V týchto dňoch sa začínajú práce na záchrannom archeologickom výskume na Kostolnom námestí v Michalovciach. Ten bude mať dokopy tri etapy. Ako budú vyzerať?

Ilustračný obrázok k článku Záchranný archeologický výskum týkajúci sa Kostolného námestia: Bude mať 3 etapy, ako to celé prebehne?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Michalovce uzatvorilo zmluvu o vykonaní tohto prieskumu na ploche stavby Kostol zaniknutý s areálom, so zhotoviteľom, ktorým je Zemplínske múzeum Michalovce. „Múzeum je v zmysle platnej legislatívy oprávnené vykonávať archeologický výskum na základe oprávnenia vydaného Ministerstvom kultúry SR,“ zverejnila radnica.

Prieskum sondou aj ručne

Ako mesto informovalo, záchranný archeologický výskum sa uskutoční v troch etapách. V prvej etape bude záchranný archeologický výskum realizovaný sondážnou formou, v prípade potreby plošným odkryvom. „Bude zisťovaná prítomnosť archeologických objektov, resp. archeologických nálezových situácií. Pracovný postup bude fotograficky dokumentovaný,“ upresnili z radnice.

V druhej časti sa archeológovia zamerajú na miesta, kde budú počas l. etapy zistené archeologické objekty, resp. nálezové situácie, ktoré si budú vyžadovať vlastný výskum v teréne. To znamená, že budú ručne odkrývať objekty v celosti, ich grafické, fotografické a geodetické zdokumentovanie.*** „Postup a rozsah prác v teréne bude konkrétne určený za účasti zástupcu Krajského pamiatkového úradu Košice na vstupnej komisii a počas výkonu štátneho dohľadu KPÚ Košice v priebehu výskumu,“*** zdôraznili z mesta.

Posledná etapa

V poslednom kroku budú práce prebiehať už v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Nasledovať bude základné ošetrenie, konzervovanie a rekonštrukcia archeologických nálezov získaných počas archeologického výskumu, spracovanie grafickej a fotografickej dokumentácie z terénneho výskumu, vedecké zhodnotenie výsledkov výskumu a vyhotovenie záverečnej výskumnej dokumentácie.

„Povinnosťou je vykonať archeologický výskum tak, aby sa zabezpečila záchrana archeologických nálezov na území stavby, na ktorej sa budú uskutočňovať zemné práce súvisiace so stavbou,“ upozornili z radnice. Cena za archeologické práce realizované v rámci záchranného archeologického výskumu predstavuje pevnú čiastku 19 650 € bez DPH.

Môže vás zaujímať:

Návrhy na nový vzhľad Kostolného námestia? Michalovčanom sa nepáčil ani jeden a… prišiel zvrat

Ako to vyzeralo na stanici v Michalovciach pred rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si na michalovský pivovar, FOTO

Archeológovia sa naplno činia v historickom jadre mesta: Dokážu prítomnosť vodnej priekopy?!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM