Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zdedil lásku k remeslu aj historické pešťanky: Michalovský obuvník Gabi otvorene o šmejdoch, ktoré kupujeme v obchodoch

Remeslo sa u nich dedilo. Jeho otec šil topánky michalovským hudobníkom. Dodnes uchováva 50-ročné pešťanky, ktoré vyzerajú ako nové. Gabriel Timko, michalovský obuvník, nám prezradil tajomstvá svojho remesla.

Ilustračný obrázok k článku Zdedil lásku k remeslu aj historické pešťanky: Michalovský obuvník Gabi otvorene o šmejdoch, ktoré kupujeme v obchodoch
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Remeslo sa u nich tradovalo

Gabriel Timko je najznámejší michalovský obuvník. Nepotrebuje reklamu, pretože aj ľudia z okolitých obcí vedia, kde je ukrytá jeho dielnička označená obuvníckou čižmou. Na nedostatok práce sa v tomto ročnom období vôbec nemôže sťažovať. Denne ho navštívia desiatky ľudí, ale nikto nepozná jeho príbeh. Krásne remeslo podelil.

V jeho rodine sa obuvníctvo sa stalo už akousi tradíciou. „Môj otec aj dedo boli obuvníci,“ prezradil nám ich nasledovník. Prvýkrát sa stretol s týmto remeslom pri otcovi, pretože deda už nepoznal.

Obuvníctvo aj vyštudoval

Priviedlo ho to k rozhodnutiu študovať ten istý odbor. „Viem narysovať, naplánovať aj vyrobiť obuv. Nielen opraviť,“ vysvetlil, že študoval na obuvníckej priemyselnej škole, ktorá bola kedysi v Bardejove a jej pobočka bola v blízkych Košiciach, kde aj študoval. Keďže sa mu nechcelo ísť po skončení školy do bardejovského závodu, ostal doma v Michalovciach. Jeho otca každý dobre poznal, a tak sa mohol priučiť ďalej v otcovej dielni. „Popri tom som začal robiť aj tento servis, ktorý robím dodnes“ povedal, že začínal ešte na námestí. Mnohí si pamätajú obuv, ktorá tam kedysi stála. Dnes sídli neďaleko starej autobusovej stanice, kde zdedil dielňu po otcovi.

50-ročné pešťanky

Jeho otec šil kedysi počas svojho obuvníckeho života topánky, ktoré syn Gabriel Timko uchováva dodnes a sprevádzajú ho pri práci. Poctivá výroba oklamala čas. Vďaka tomu sú pyšnou ozdobou dielne. Starší Michalovčania si pamätajú na jeho otca Michala Timka. „Topánky na mieru šil aj hudobníkom, ktorí hrali v hoteloch,“ povedal hrdo. U otca si dávali šiť špeciálne topánky rôzni ľudia. „Tieto sa volajú pešťanky,“ ukázal nám obuv s kvalitnou kožou, ktorá podľa neho vydrží aj 50 rokov. Porovnával ich hneď so súčasnou nekvalitnou výrobou.

"Dnes sú aj drahé topánky a sú nekvalitné, preto často opravujem lacné pätníky,“ vysvetlil nám, že obuv sa už vyrába úplne rozdielnym spôsobom ako kedysi. Podľa neho menej kvalitne s menej kvalitnými prvkami. Vychádzal iba z vlastnej skúsenosti, z obuvi, ktorú denne opravuje.

Občas zasypaný prácou a topánkami

Gabrielovi Timkovi začala na jeseň pracovná sezón. V lete, keď sa nosia sandále, stíha práca za dva dni. S príchodom zimy je to horšie. „Každý prichádza a zasypáva ma prácou,“ ukázal nám podrážky, opätky a povedal, že uňho sa dá opraviť všetko. Dokonca aj zužuje alebo rozširuje čižmy. Nikdy nepovie, že sa to nedá. Deťom pomáha aj pri ortopedických topánkach. Šikovný obuvník Gabriel Timko remeslo však nemá komu prenechať. Keď sme sa ho spýtali, či by odporúčal niekomu túto prácu, povedal jasné nie. „Služby sú v zániku,“ odôvodnil, že v dnešnej dobe sa neoplatí byť obuvníkom rovnako ako opravárom televízora. „Keď niečo pokazí, kupuje si hneď nové.“ So zrušením autobusovej stanice cíti pokles tržby.

Byť remeselníkom je čoraz ťažšie aj pre daňové povinnosti a lacné čínske či vietnamské obchody. Preto aj v Michalovciach narátate obuvníkov na jednej ruky. Napriek tomu má stále zákazníkov, ktorí prichádzajú každý rok s rovnakými obľúbenými čižmami a nechcú sa ich vzdať. Najčastejšie sa opravujú opätky. Na záver nám ukázal nástroje, s ktorými denne pracuje a pomáhajú mu pri tom, aby boli jeho zákazníci spokojní. Rozlúčil sa s nami čarovnou striebornou čižmu nad dielničkou, ktorá bola kedysi aj v rozprávke. Keď pôjdete okolo, všimnite si ako sa ligoce.

Môže vás zaujímať:

Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami starých Michaloviec

Michalovčan Vlado (68) má v chove svojich husokačiek jasno: Netreba žiť na dedine, BIO vajcia aj v meste! VIDEO pobaví

Michalovčan spieva o ženách, ktoré prehliadame: Kristián Dufinec so svojou kapelou Iconito chcú zmenu

Michalovský obuvník remeslo zdedil po otcovi
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM