Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Michalovciach môžete nazbierať medvedí cesnak

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Michalovčanmi. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť veľmi ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Michalovciach môžete nazbierať medvedí cesnak
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Neďaleko Michaloviec

Priamo v Michalovciach a blízkom okolí nie je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov príliš rozšírený, ale nájsť sa dá v Michalovciach v blízkosti Laborca. Natrafiť podľa Michalovčana Petra (35) naň môžete aj v lokalite Biela hora, smer Zemplínska šírava. „Raz sme tu náhodou objavili medvedí cesnak. Je to troška skryté miesto na Bielej hore."

Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, treba sadnúť do auta a navštíviť neďalekú obec Jovsu. Ako nám prezradil Milan (62), medvedí cesnak vraj rastie po celom lese na východnom okraji dediny Jovsa pod Vihorlatom. Najčastejšie ho konzumuje v podobe pomazánky. Recept však nevedel, pretože on len zbiera a pripravuje ho jeho manželka :-) „Na medvedí cesnak chodím do obce Jovsa na okraji lesa pri Šírave.“

Ako prezradila Lenka aj jej sused doniesol tento zázrak práve z Jovsy. „Konzumujem ho surový v rámci zdravého šalátu.“ No, a ak by sa vám chcelo ešte ďalej ako do Jovsy, tak ak by ste mali cestu do neďalekého Strážskeho, tak v miestom parku ho rastú vraj celé húfy.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Môže vás zaujímať:

Michalovské námestie už dýcha Veľkou nocou: V hlavnej úlohe kraslicový strom a fontány! FOTO

V hlavnej úlohe labute. Vychutnajte si čerstvé zábery z brehov Zemplínskej šíravy

Vieme, kedy ožije legendárna stavba na Lúči: Stane sa opäť dominantou?

Medvedí cesnak neďaleko Michaloviec
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM