Veronika Ondo-Cholewová Správy

Nechajte sa inšpirovať michalovskými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste

Či je teplo, či je zima, na prechádzku s deťmi chodia všetci rodičia. Ak hľadáte miesta, kde si s vašimi ratolesťami oddýchnete, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás 5 miest, kde trávia michalovské rodinky voľné chvíle. Nechajte sa inšpirovať aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte sa inšpirovať michalovskými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zábava priamo na námestí

Námestia sú vo všeobecnosti obľúbeným miestom na trávenie voľného času. To michalovské je však zaujímavé aj tým, že má niekoľko fontán, kde si môžu mamičky oddýchnuť na lavičkách. Menšie deti sa veľmi radi chodia prechádzať s rodičmi k Výškovej budove, pretože ich tam čaká najobľúbenejšia prízemná fontána. Stále je zapnutá, a preto si pri nej radi behajú, aj keď už nemôžu byť celé mokré ako v lete. Atraktívnym miestom na pohodlné kočikovanie je naša pešia zóna. Aj počas chladnejších mesiacov je to priestor, kde si mnohé mamky rady prevetrajú hlavu. Ďalší vyhľadávaný minipark, ktorý sa tiež spája s cintorínom, je za mestským úradom.

Prechádzky po starom cintoríne

Park pri Základnej škole P. Horova. Len minútku od centra sa môžu mamičky prechádzať po parku, ktorý bol kedysi dávnym cintorínom. Dnes si na to nikto ani len nespomenie. Park je prekrásnym miestom pre rodiny s deťmi a ideálny na kočíkovanie. Mamičky väčšinou krúžia niekoľkými chodníčkami po parku a vychádzajú z viacerých vchodov. Úplne skvelé je, že park je monitorovaný kamerami, čo poskytuje mamičkám ochranu a bezpečnosť. Podvečer je park vybavený osvetlením. Je to TOP miesto a v priebehu nášho pozorovania sa parkom prešlo desiatok krásnych mamičiek s ešte krajšími bábätkami.

Hrádok – dokonalé ticho

Lokalita Hrádok je trochu viac vzdialenejším miestom od centra, no napriek tomu je ideálna pre deti, ktoré milujú ticho a nevedia zaspať v hlučnom prostredí. Do lesoparku mamičky pravdaže nechodia, vyberajú si skôr hlavnú bezpečnú cestu, ktorou sa prejdu pri michalovskej hvezdárni až ku kaplnke. Späť si vyberajú rovnakú trasu a obohatia ju napríklad odbočením na Cintorín Červenej armády v Michalovciach. Na Hrádok vedú tiché ulice, kde premáva pomenej áut. Všetky mamičky z blízkeho okolia chodia práve sem.

Gaštanový park

Sídliskové deti určite dobre poznajú malý Gaštanový park na Užhorodskej ulici. Aj keď je veľkosťou menší ako ten v centre, poskytuje rovnaké možnosti kočíkovania. Mamičky si môžu oddýchnuť na lavičkách, a ak majú staršie deti, tie sa potešia z preliezok. Oáza v centre sídlisk má aj fontánu a niekoľko umeleckých sôch. Vznikli počas týždňa Maliarskeho a sochárskeho sympózia v máji 2014. Pri fontáne sa nachádza Strážca parku od ak. sochára L. Staňa, pri pyramíde je Motýľ od ak. sochára M. Hrnčiarika a treťou sochou je Sekera od ak. sochára M. Jánoša. Celý priestor je monitorovaný a chránený fotopascou, preto sú deti s matkami v bezpečí.

Materské centrum

Mamičky, ktoré majú dosť už prechádzok môžu zájsť do materského centra na Kyjevskej 8. Prvoradým cieľom MC Drobec je odstrániť spoločenskú izoláciu matiek počas materskej/rodi­čovskej dovolenky, vytvoriť alternatívu k stereotypu každodenných povinností a zároveň poskytnúť priestor pre kreatívny rozvoj detí. Deti majú k dispozícii zaujímavý priestor pre voľný aj organizovaný program so svojimi rovesníkmi. Zároveň vidia svoju mamku v inej úlohe než doma a cítia sa v jej prítomnosti bezpečne, radi objavujú svet a spoznávajú iné deti, zvykajú si aj na prítomnosť iných mamičiek, za asistencie svojich mám riešia drobné spory a problémy, napríklad to, že sa majú s niekým podeliť o hračku, zostať chvíľu bez mamy v inom než domácom prostredí, zapájať sa do hry spoločne s inými deťmi a pripravujú sa tak podvedome aj na pobyt v škôlke, aby ich nástup nebol taký zložitý a nepríjemný ako to v niektorých prípadoch býva .

Pozrite si naše michalovské mamičky vo fotogalérii

Čítajte tiež:

Lavičky, večný spor Michalovčanov: Jedni ich chcú, druhí nie! Čo na to mesto?

Tieto michalovské detičky sa môžu učiť anglicky už v plienkach: FOTO z prvého dňa

Mesto sa do týždňa bez áut nezapojilo: Škôlkári to vzali do vlastných rúk!

Kam chodia michalovské mamičky?
10
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM