Rôzne

Do Michaloviec zavítala pozoruhodná rodina: Cirkusu sa venuje už vyše 300 rokov, otvorená spoveď o ich chlebíčku!

Do metropoly Zemplína zavítala naozaj zaujímavá rodina. Venuje sa cirkusu a to už neuveriteľných vyše tristo rokov. Jeden z jej členov - Antonín - je zároveň aj riaditeľom celého cirkusu. Otvorene nám porozprával, ako to v ich svete chodí.

Ilustračný obrázok k článku Do Michaloviec zavítala pozoruhodná rodina: Cirkusu sa venuje už vyše 300 rokov, otvorená spoveď o ich chlebíčku!
Zdroj: Dnes24.sk

Do Michaloviec prišiel cirkus, a tak sme sa rozhodli spýtať na všetko, čo nás zaujímalo. S riaditeľom cirkusu Metropol sme sa porozprávali o živote v maringotkách aj levích miláčikoch.

Stará cirkusantská rodina

Životný príbeh Antonína Šimeka začal v cirkuse, kde ako povedal, sa narodil. V cirkuse vyrastal aj jeho otec, dedo, pradedo, dokonca aj prapradedo. „Sme stará cirkusantská rodina, ktorá začala už viac ako pred 300 rokmi,“ povedal majiteľ a riaditeľ cirkusu Metropol Antonín Šimek. „Náš rod sa zaoberá len cirkusom, takže som sa tu už narodil a v živote som nič iné nerobil. Od malička videl len zvieratá, ktoré vychovával, robil klauna, artistiku a nikdy nepremýšľal o inej profesii, pretože sa mu to vždy páčilo a má to proste v krvi. Dodal, že cirkusantské povolanie sa u nich dedí z generácie na generáciu. "To, čo ma učil otec, učil zase jeho otec. Som vlastne taký cirkusák,“ vysvetlil s vážnou tvárou.

V cirkuse vystupuje už aj jeho syn (8) s kozičkami. Má individuálny plán, do školy chodí len tri mesiace a má aj vlastného učiteľa.„Pán, ktorý vystupuje v cirkuse s levami, je biológ. Vyštudoval Karlovu univerzitu v Prahe, takže učí aj môjho syna.“Základňu cirkusu majú v Prahe, kde majú aj vlastný domov. V českej metropole sú len od decembra do februára.

Ťažký, ale krásny život

Šimek priznáva, že cestovanie je veľmi náročné pre všetkých dvadsať členov, ale aj päťdesiatku zvierat. „Máme viac ako tridsať transportov, veľa techniky, maringotky, autá. Je to veľmi únavne, pretože v pondelok to musíme postaviť a v nedeľu zase skladať,“ priblížil, že okrem toho musia rozvešať plagáty a jazdiť po meste s reklamným rozhlasom. Riaditeľ cirkusu dodal, že to nie je náročne len pre nich, ale aj pre zvieratá.

V Cirkuse Metropol majú aktuálne asi 50 kusov zvierat. „Staráme sa o nich viac než o seba. Najprv postavíme stajne, výbehy, bazény, napojíme a nakŕmime ich.“ Starostlivosť o zvieratá im zaberie viac než pol dňa. Šimek priznal, že na seba nemajú vôbec čas. „Nejaké raňajky, obed, večera? To u nás nehrozí. Prvé sú zvieratá, až potom my.

Ako zvieratá končia v cirkuse?

Zaujímalo nás aj, ako sa zvieratá dostali do cirkusu. Veľa zvierat sa narodilo podľa jeho slov už v cirkuse, iné kúpili, vymenili s inými cirkusantmi alebo odkúpili od zoologických záhrad. Šimek tvrdí, že najviac ich zvieratám ublížili práve niektorí, ktorí sa nazývajú ochrancami. „Raz nám vypustili kone, ktoré následne zrazilo auto. Ochrancovia nám tiež vypustili opičky, ktoré zabila elektrina, lebo vyliezli na elektrické vedenie,“ uviedol a dodal, že raz im lamy zožrali psy, ktoré pustili údajne podobní ľudia.

Dnes už majú aj nočného strážnika a psov, ktoré chránia ich poklad – zvieratá. Otvorene priznal konflikt s ochrancami zvierat, nehádže však všetkých do jedného vreca. Uvedomuje si, že sú ľudia, ktorým zvieratá v cirkuse prekážajú. „Aj ja som proti tomu, aby zvieratá mali tí, ktorí im ubližujú,“ zdôraznil. „Cirkus bez zvierat nie je možné robiť. Patrí k nemu klaun, artisti, ale aj zvieratá. Veľa detí nevie, čo je lama a čo je ťava,“ vyzdvihol riaditeľ Cirkusu Metropol, Antonín Šimerk

Aj levy si pamätajú

Zaujímalo nás či sú u nich zvieratá až do svojho dôchodku. Podľa slov Šimeka, zoologovia a veterinári, ktorí k ním prichádzajú, si myslia, že ich zvieratá sú o desať rokov mladšie. Je to vraj pre kvalitnú stravu, výbeh, starostlivosť. „Niektoré zvieratá u nás majú väčšie výbehy ako v zoo, napr. také levy.“ Zvieratá podľa slov Šimeka nikdy nezbili, pretože, keď vyrastú, pamätajú si to. „Predstavte si, že by ste niečo urobili levovi a ten vyrastie. Potom by vás roztrhal.“ Bude vraj počúvať len chvíľu a potom sa naštve a pomstí.

„Cirkus je posledná živá kultúra na svete. Dáva radosť deťom, ale aj školu do života. Ukazujeme živú prácu so zvieratami, čo všetko dokážu a aké sú múdre…“ povedal s vierou Šimek.

Podľa Šimeka sú zvieratá lepšie než ľudia. Stačí ich vraj len pochváliť a všakovaké triky robia s radosťou. Dodal, že najťažšie na trénovanie je, keď sedíte na koni a robí sa vysoká škola. „To znamená, keď sa kôň postaví na zadné nohy, zdvíha sa a podobne. Najťažšia je teda vysoká jazdecká škola,“ vyjadril sa Šimek. Ťažko sa trénuje aj opička. Najmúdrejšie sú podľa jeho skúsenosti ťavy. „Záleží na povahe zvieraťa. Musíte rozlišovať, na čo to zviera má a na čo nie.“ Je to podobné ako s ľuďmi. Vôbec to vraj nie je tak, že najnebezpečnejšie zvieratá sa trénujú najťažšie. A čo je ešte náročné? „Cirkusantský život je čoraz ťažší a návštevníkov rokmi ubúda,“ napriek tomu ho riaditeľ cirkusu Metropol nikdy nechcel vymeniť.

Môže vás zaujímať:

FOTOREPORTÁŽ: Michalovský park sa zmenil na jednu veľkú farmu

Urobili nám reklamu na nezaplatenie: 3 herecké mená, na ktoré môžeme byť v Michalovciach pyš­ní

Cirkus Metropol v Michalovciach
1
Galéria
Stará cirkusantská rodina v Michalovciach
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM