Samospráva

Nové centrum pomoci v Michalovciach: Slávnostné otvorenie už o pár hodín!

Mesto Michalovce začalo realizovať projekt prevencie obchodovania s ľuďmi. Jeho hlavným zámerom bolo zriadenie centra pomoci – Miesta prvého kontaktu pred odchodom do zahraničia. Nové centrum pomoci bude oficiálne otvorené vo štvrtok 22. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Nové centrum pomoci v Michalovciach: Slávnostné otvorenie už o pár hodín!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: FlorbalPortal.net

Nové michalovské centrum otvoria vo štvrtok 22. októbra o 9. tej hodine. Vzhľadom na to, že náš región patrí z hľadiska obchodovania s ľuďmi medzi najohrozenejšie, je veľmi dôležité venovať dostatočnú pozornosť práve tejto problematike. Hlavným cieľom michalovského projektu je informovať širokú verejnosť o nástrahách a formách obchodovania s ľuďmi prostredníctvom realizácie preventívnych aktivít.

Slávnostné otvorenie

Projekt je finančne podporený Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky vo výške 6 000 €. Mesto spolufinancuje projekt finančnou čiastkou 1 000 €. Slovenská republika je prevažne považovaná za krajinu pôvodu resp. za zdrojovú krajinu obetí. Obchodovanie s ľuďmi na území SR však nemožno vylúčiť a štatistické údaje dokazujú jeho existenciu aj u nás. Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza z Košického kraja. Z uvedeného vyplýva, že realizácia preventívnych aktivít priamo v centre problematického regiónu je veľmi potrebná.

„Oficiálne otvorenie je naplánované na štvrtok 22. októbra o 9. hodine,“ informuje hovorkyňa mesta Iveta Palečková.

Pre úplnosť uvádzajú, že štvrtok od 9:15 hod. začína aj školenie jednej zo skupín študentov v školiacej miestnosti. Na otvorení sa zúčastní aj štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Jozef Buček a riaditeľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Juraj Leško.

Identifikuje obete

Novovytvorené centrum – miesto prvého kontaktu bude vykonávať preventívnu činnosť, a to tak, že všetkým záujemcom bude poskytovať podrobné informácie potrebné pred vycestovaním do zahraničia. Na realizácií poradenských aktivít sa okrem centra pomoci budú podieľať aj partneri projektu – Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Michalovce (ÚPSVaR), Občianske združenie Pomoc rodine a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). „Úlohou úradu práce bude identifikovať potenciálne obete obchodovania s ľuďmi – klientov úradu, ktorí majú záujem o vycestovanie do zahraničia najmä za prácou,“ informuje mesto.

Pracovníci úradu im odporučia navštíviť Miesto prvého kontaktu pred odchodom do zahraničia, kde budú poučení a informovaní o nástrahách a rizikách spojených s vycestovaním, resp. so sprostredkovateľmi práce. Úloha OZ Pomoc rodine bude spočívať v poskytovaní poradenstva a psychologickej pomoci pre skutočné obete obchodovania s ľuďmi. IOM bude vykonávať najmä poradenskú činnosť a spolupracovať s ostatnými partnermi na základe svojich predchádzajúcich skúseností.

Poradenstvo aj po skončení projektu

Mesto vytvorilo a upravilo školiacu miestnosť na Námestí osloboditeľov č. 84, v susedstve sídla mestskej polície, pre potreby projektu. „Zabezpečili sme vybavenie miestnosti nábytkom a modernou výpočtovou technikou a pripravené máme aj informačné materiály – bannery, plagáty, brožúrky a letáky pre šírenie preventívnych informácií,“ uviedla I. Palečková. V mesiacoch október až december 2015 prebiehajú v školiacej miestnosti školenia pre študentov stredných škôl a gymnázií k uvedenej problematike. Realizácia poradenskej činnosti pre jednotlivcov, ktorých odporučí ÚPSVaR, bude prebiehať prostredníctvom individuálnych pohovorov. Táto služba je samozrejme k dispozícii aj pre širokú verejnosť, teda pre všetkých, ktorí o toto poradenstvo prejavia záujem. „Miesto prvého kontaktu sa stane miestom permanentnej poradenskej pomoci nielen počas realizácie projektu ale aj po jeho ukončení,“ uzavrelo mesto.

Môže vás zaujímať:

Obchod s bielym mäsom na Zemplíne? Podľa polície mali uniesť dievčatá priamo spred kostola!

Michalovčania sa môžu sťažovať a nahlásiť, čo ich trápi: Zanechajte odkaz primátorovi

V Michalovciach už stojí nová kompostáreň za milióny: Kto dostane kompost zadarmo?

Lavičky, večný spor Michalovčanov: Jedni ich chcú, druhí nie! Čo na to mesto?

Jesenné upratovanie v Michalovciach: KOMPLETNÝ HARMONOGRAM rozmiestnenia veľkokapacitných kontajnerov

Dediny v našom regióne dostali novú techniku: Zoznam obcí, ktorých sa to týka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM