Rôzne

Druhá najpočetnejšia národnosť? V Michalovciach sú to Rómovia

V Michalovciach spomedzi obyvateľov jasne dominujú Slováci. Druhé najpočetnejšie zastúpenie v našom meste majú Rómovia. Pozrite si zaujímavý graf.

Ilustračný obrázok k článku Druhá najpočetnejšia národnosť? V Michalovciach sú to Rómovia
Zdroj: Dnes24.sk

Napriek tomu, že naše mesto sa nachádza v blízkosti hraníc s tromi susednými štátmi, zloženie obyvateľstva podľa národnosti je pomerne homogénne a to s výraznou dominanciou Slovákov. Druhý najväčší podiel v Michalovciach má podľa správy mesta Michalovce populácia s rómskou národnosťou.

Čítajte tiež: Žltačka sa dotkla už aj michalovského úradu práce: Zmena, na akú musel pristúpiť!

Rómovia v Michalovciach

„V rámci SODB 2011 sa k rómskej populácii hlásilo 3,02 % obyvateľov mesta. Podľa Atlasu rómskych komunít, ktorý bol vypracovaný v roku 2013 na základe metodiky terénneho výskumu bol tento podiel upravený na 6,2 % populácie mesta,“ uvádza sa v správe mesta. Rómska populácia má podľa zverejneného rozvojového programu Michaloviec špecifické charakteristiky týkajúce sa reprodukčného správania, najvyššieho dosiahnutého vzdelania a s tým spojenej ekonomickej aktivity a podobne. Značný podiel rómskej populácie je koncentrovaný v lokalite na Mlynskej ulici, známej ako Angi mlyn.

Čítajte tiež: Pozrite si plány Michaloviec na Mlynskej: Má tam vyrásť kontajnerová stav­ba

Pohľad na Mlynskú ulicu v Michalovciach
7
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk/Dobšinský kopec

Rada rómskych zástupcov

V súvislosti s druhou najpočetnejšou národnosťou Michaloviec, mesto uviedlo, že za účelom zlepšenia komunikácie a spolunažívania obyvateľov mesta Michalovce bol zriadený poradný orgán primátora, tzv. Rada rómskych zástupcov. „V lokalite Angi mlyn sú aktívni 2 terénni sociálni pracovníci. Dosah pôsobenia terénnej sociálnej práce je širokospektrálny a otvorený pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú pomoc,“ zverejnilo mesto. Terénni pracovníci pomáhajú rozvíjať vlastný potenciál človeka, a tak sa spoločne podieľať na humanizácii a skvalitnení ľudského života, najmä prostredníctvom pomoci klientom v oblastiach bývania, finančného začlenenia, zdravia, vzdelania a zamestnanosti.

Čítajte tiež: Došlo v osade Angi mlyn k týraniu psov? Toto je reakcia mesta a polície!

Podiel populácie mesta Michalovce podľa národnosti / Zdroj: Mesto Michalovce.sk

Tretí Rusíni

Ďalšie národnostné skupiny obyvateľstva, ako česká, maďarská, poľská, rusínska, ukrajinská, ruská a iné, sú v meste Michalovce zastúpené iba minimálne, v absolútnom počte nepresahujú viac ako 200 obyvateľov v jednej národnostnej skupine. „V minulosti mesto Michalovce poskytovalo pracovné príležitosti atraktívne pre imigráciu z Českej republiky, v súčasnosti mesto Michalovce nie je cieľovou destináciou zahraničnej migrácie,“ zverejnilo mesto. Na grafe si pozrite, aké národnosti v Michalovciach žijú a aké veľké majú zastúpenie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM