Správy

Archeológovia na michalovskom námestí: Objavili keramické zlomky i kostené nálezy

V blízkosti bývalej autobusovej stanice stále prebieha archeologický výskum. Ten sa pomaly presúva do svojej druhej polovice. Čo sa už podarilo nájsť?

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia na michalovskom námestí: Objavili keramické zlomky i kostené nálezy
Zdroj: TASR

Archeológovia majú v Michalovciach plné ruky práce. V lokalite Kostolného námestia realizujú svoje práce. Majú informácie, že doteraz sa tam ešte nikdy nekopalo. Výskumníci by si chceli overiť najmä teórie o vodnej priekope a stredovekom osídlení.

Čítajte tiež: Svoju budúcnosť vidí na Zemplíne: Rozhovor s Michalovčanom, ktorý si zamiloval archeológiu

V polovici výskumu

Výskum, ktorý sa na mieste realizuje, nariadil Krajský pamiatkový úrad v Košiciach v súvislosti so zemnými prácami, ktoré má mesto v pláne uskutočniť. Pomaly sa presúva do druhej polovice. Ako mesto informovalo, záchranný archeologický výskum sa uskutočňuje v troch etapách. V prvej etape je to záchranný archeologický výskum realizovaný sondážnou formou. V druhej časti sa archeológovia zameriavajú na miesta, kde boli počas l. etapy zistené archeologické objekty, resp. nálezové situácie, ktoré si vyžadujú vlastný výskum v teréne. To znamená, že ručne odkrývajú objekty v celosti, ich grafické, fotografické a geodetické zdokumentovanie.

„Povinnosťou je vykonať archeologický výskum tak, aby sa zabezpečila záchrana archeologických nálezov na území stavby, na ktorej sa budú uskutočňovať zemné práce súvisiace so stavbou,“ uviedli z radnice. Cena za archeologické práce realizované v rámci záchranného archeologického výskumu predstavuje pevnú čiastku 19 650 eur bez DPH

Predpokladané ukončenie

„V danom období sa realizujú záverečné sondážne práce v južnej časti námestia. Súčasne prebieha príprava otvorenia ďalších sond na jeho severnom okraji, v bezprostrednej blízkosti Zemplínskeho múzea,“ informovali zo Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Čítajte tiež: Záchranný archeologický výskum týkajúci sa Kostolného námestia: Bude mať 3 etapy, ako to celé prebehne?

Ako uviedli pracovníci múzea, terénny archeologický výskum zvyčajne prebieha v období od jari do jesene. V mesiacoch júl a august, v najväčšom dovolenkovom čase, začínala archeológom hlavná výskumná sezóna.„Platí to aj pre archeologický výskum na Kostolnom námestí v Michalovciach, ktorý môžu v letnom období prerušiť len búrky a dážď,“ doplnili z múzea. Podľa informácii múzea sa predpokladá, že archeologická výskumná činnosť v priestore námestia bude ukončená v jesenných mesiacoch.

Stredoveké osídlenie

Archeologický výskum na Kostolnom námestí, ktoré je súčasťou historického jadra mesta, sa realizuje s cieľom objaviť a získať doklady predovšetkým stredovekého osídlenia. K doteraz najväčším nálezom Zemplínskeho múzea patrí michalovská rotunda, ktorá bola objavená v 70. rokoch minulého storočia. Tá rozprúdila debatu o tom, že hranice Veľkej Moravy mohli siahať omnoho ďalej, ako sa uvažovalo.

„Doterajšie sondážne práce na južnom okraji námestia zatiaľ túto skutočnosť o stredovekom osídlení nepotvrdili,“ informovalo múzeum. Z niektorých sond sa nateraz vyzdvihli najmä početné keramické zlomky, ojedinele aj kovové a kostené nálezy. „Získaný nálezový materiál datujeme predbežne do obdobia 17. až 20. storočia,“ spresnili z múzea.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Návrhy na nový vzhľad Kostolného námestia? Michalovčanom sa nepáčil ani jeden a… prišiel zvrat

Ako to vyzeralo na stanici v Michalovciach pred rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si na michalovský pivovar, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM