Rôzne

Zaručený relax na dvoch kolesách: TOP 3 cyklotrasy v Michalovciach a okolí

Jazda na dvoch kolesách je zaručeným relaxom. Vybrali sme pre vás 3 cyklotrasy, ktoré považujeme za top v Michalovciach a okolí. Nechajte sa nimi zlákať.

Ilustračný obrázok k článku Zaručený relax na dvoch kolesách: TOP 3 cyklotrasy v Michalovciach a okolí
Zdroj: TASR

V okolí Michaloviec nie je núdza o krásne túry. Každý predsa vie, že sa nachádzame v nádhernom prostredí pohoria Vihorlatu a Šíravy a turisti náš kraj vyhľadávajú aj práve kvôli prírode a možnostiam, ktoré ukrýva. Neďaleko Michaloviec nenájdeme len množstvo turistických chodníkov, ale aj všakovaké cyklotrasy. Prinášam vám bližšie informácie o troch z nich, ktoré považujeme za top v našom okolí.

Čítajte tiež: V okolí Michaloviec máme novú cyklotrasu: Pre bikerov sa plánuje oveľa viac :-)

Za krásou Morského oka

Jazero Morské oko v chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty leží v nadmorskej výške 618 m a je štátnou prírodnou rezerváciou s chránenou flórou a faunou. Je to najväčšie zahradené sopečné jazero na Slovensku s rozlohou 13 ha . Okruh okolo Morského oka je po celom úseku cyklotrasa značená modrou farbou a začína na konečnej zastávke SAD obce Remetské Hámre (295 m n. m.), kde aj končí. Je to východiskový bod aj pre štyri turistické trasy.

Asfaltová cesta tvorí hlavnú prístupovú spojnicu turistickú trasu i náučný chodník z Remetských Hámrov k Morskému oku v dĺžke 9 km. Z koncového záchytného parkoviska Krivec pod Morským okom trvá pešia túra k jazeru už len 15 minút. Na 4 km trase sú osadené štyri panely, ktoré informujú návštevníkov o chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, geológii územia, Morskom oku, ako aj o okolitých lesoch. Trasa náučného chodníka je fyzicky nenáročná.

Čítajte tiež: Keď to správca videl, hneď začal fotiť: Čarovné FOTO z obľúbeného miesta Michalovčanov!

Z Michaloviec je možné vyraziť po Masarykovej ulici a Vinianskej ceste smerom Na Šíravu a pokračovať cez Hôrku, Kalužu, Klokočov, Kusin, Jovsu a Porubu pod Vihorlatom. Za Porubou p. Vihorlatom zabočiť doľava na Vyšné Remety a za nimi doľava na Remetské Hámre. Potom už len stále mierne hore na Morské Oko. Dlhá trasa so slušným ale relatívne pomalým stúpaním, skôr pre cestné bicykle. Vedie väčšinou po menej frekventovaných cestách. Hlavná cesta popri Šírave je trochu frekventovanejšia. Dĺžka je 74 km spiatočne, trasa je kopcovitá a náročná.

Zdolajte Vinianske jazero na bicykli

Z Michaloviec treba vyraziť po Masarykovej ulici a Vinianskej ceste (výpadovka na Zemplínsku šíravu) a pokračovať na Hôrku (po odbočku so smerovou tabuľou na Vinianske jazero, nie na Vinné). Potom zabočiť doľava na Vinianske jazero a pokračovať popod kopec okolo viníc / chát až k jazeru. Je to príjemné jazierko medzi lesmi, s niekoľkými možnosťami občerstvenia, a kúpania.

Je to pohodová trasa bez prevýšenia, po ceste, asi skôr pre „cestárov“. Hlavná cesta popri Šírave je frekventovanejšia, ale príjemne široká, miestami aj so širokou krajnicou. Z Vinianskeho jazera sa dá odskočit na malú prehliadku Vinianskeho hradu (napr. podľa trasy Humenné – Vinné, žltá značka od jazera vedie chvíľu po náročnejšom teréne po lese, potom sa pripojí na širšiu cestu).

Čítajte tiež: Kaskadér na bicykli predviedol v okolí Vinianskeho hradu adrenalínovú jazdu, ZÁBERY stoja za to: Čo na to ale ochranári?

Bicyklom na hrad ale nechoďte. Pozor, kde presne sa nachádzate. "V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny, na ktorom platí štvrtý stupeň ochrany, je zakázaný vjazd a státie s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie, účelovej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy,“ upozornila nás v nedávnom článku Gabriela Lauková, krajináčka, Štátna ochrana prírody SR Správa CHKO Vihorlat. Jedná sa o Prírodnú rezerváciu Viniansky hradný vrch, kde platí 4. stupeň ochrany.

Obľúbená, ale plná áut

Zrelaxovať môžete aj na okruhu okolo Zemplínskej šíravy z Michaloviec – Prímestská – Lúč – Kamenec – Klokočov – Kusín – Jovsa – Lúčky (cesta hrádzou z Jovsi) – Zalužice -a späť do Michaloviec. Môžete vyraziť aj opačným smerom z Michaloviec po Sobraneckej ceste a Užhorodskej, smerom na Zalužice. Pokračovať na Lúčky a Závadku, a na konci Závadky zabočiť doľava na Hnojné a pokračovať popri Šírave na Jovsu.

Na začiatku Jovsy treba zabočiť doľava a pokračovať popri Šírave cez Kusin, Klokočov, Kalužu a Hôrku na Michalovce. Je to pohodová trasa bez prevýšenia, skôr pre cestné bicykle. Hlavná cesta popri Šírave (Hôrka – Kaluža) je trochu frekventovanejšia. Dĺžka trasy je cca 40 km, zväčša rovinatá, vyskytujú sa aj mierne stúpania.

Okolie Zemplínskej šíravy a Michaloviec je ideálnym miestom pre milovníkov cyklistiky. Prekrásna oblasť Zemplínskych vrchov a jej krásne prírodné scenérie vám ponúknu kratšie aj dlhšie stúpania, rovinky, kopce meniacou sa krajinou alebo široké cesty s malou frekvenciou premávky. Je potrebné však podotknúť, že po celý čas idete po frekventovaných cestách. Dokonca smerom z obce Lúčky-Zalužice-Michalovce sa dostanete na hlavný ťah s Ukrajinou, kde vás môžu nečakane prekvapiť aj veľké kamióny a iní rýchlo jazdiaci vodiči. Napriek tomu sa na tomto okruhu cyklisti stretávajú, pretože jazdiť okolo Šíravy je pre mnohých tým najkrajším pohľadom.

Môže vás zaujímať:

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Michalovce

Jeseň v našich známych turistických destináciách: Zábery, ktoré vás zlákajú do Vihorlatských vrchov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM