Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Michalovce neboli Michalovcami

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Michalovce nie sú výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Michalovce neboli Michalovcami
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hrádok na vŕšku

Pri vstupe do našej zemplínskej metropoly je našou ozdobou Hrádok. Keď vstupujete do Michaloviec od Strážskeho, ako prvý sa vám objaví vo výškach vŕšok, ktorý zdobí táto kaplnka. Kaplnka na Hôrke (Hrádku) je považovaná za voľnú kópiu gotickej Kaplnky sv. Michala v Košiciach. S myšlienkou postaviť neogotickú kaplnku – rodinnú hrobku rodiny Sztárayovcov – prišiel gróf Anton Sztáray. Kaplnka sv. Antona Paduánskeho na Hrádku bola dokončená a posvätená v roku 1898. Vo veži je umiestnený zvon, ktorý ulial Ferencz Valser v Budapešti v roku 1894, a nad vchodom – v tympanóne – sa vyníma erb rodiny Sztárayovcov s vročením 1893. V kaplnke i pred ňou boli pochovávaní členovia rodiny Sztárayovcov, resp. ich príbuzní. V blízkosti kaplnky sa nachádza Cintorín Červenej armády, rozsiahly židovský cintorín a dom, v ktorom žil a pracoval maliar Teodor Jozef Mousson (dnes tu sídli hvezdáreň).

Kruháče

Neodmysliteľnou súčasťou Michaloviec sa stal obrovský kruhový objazd, ktorý zdobí srdce Zemplína. Michalovce patria na Slovensku k mestám s najväčším počtom kruhových objazdov. Už deväť okružných križovatiek robí v meste cesty bezpečnejšími. Zvykli sme si na Zemplínčanku, ktorá zdobí jednu z križovatiek. Vyše päťmetrová mohutná konštrukcia pochádza z dielne michalovského sochára a rezbára.

Angi mlyn

Angi mlyn Michalovčania dobre poznajú. Niektorí v ňom žijú, iní len z diaľky. Z bližšieho pohľadu poznajú však osadníkov šoféri, ktorým zvyknú prebehovať ľudia z Angi mlynu cez cestu. Dôvodom je skrátenie si cesty. Osada je zložená z niekoľkých panelákov a svoj skrátený názov dostala práve podľa Mlynskej ulice, kde sa nachádza. Je považovaná za najväčšiu osadu v okrese, takže v nej môžeme mať tisíce našich čitateľov :-)

Leninka

Každý kto počas teplejších dní zavíta do mesta, nevynechá zmrzlinu na Leninke. Táto časť je typickou uličkou Michalovčanov, ktorá napriek svojím rozmerom, patrí k symbolom mesta. Počas svojej histórie bola už veľakrát premenovaná. Sídlisko na Leninovej triede patrí medzi prvé v Michalovciach. Dnes je to ulica prof. Hlaváča.

Námestie

Michalovské námestie pokrýva niekoľko krásnych fontán s lavičkami, na ktorých si centrum vychutnávajú jeho obyvatelia. Námestie prešlo rekonštrukciou, a tak sa jeho ráz zmenil. V strede sa zachovala Fontána lásky, ktorá prešla tiež obnovou. Námestie získalo spolu s priľahlými ulicami po rekonštrukcii nový nádych. Starý asfalt nahradila nová zámková dlažba. Postavili aj novú fontánu, chodníky, cyklistickú trasu a parkovacie miesta. Na pešej zóne pribudli nové lavičky, pitné fontány, okrasná zeleň a verejné osvetlenie.

Zemplínske múzeum v Michalovciach

Hoci je práve zatvorené pre rekonštrukcia je súčasťou Michalovčanov. Už od základných škôl ho navštevujú žiaci a učia sa o našej najbližšej histórii. Múzeum má v repertoári niekoľko expozícií. Okrem kaštieľa ponúka prírodovedeckú expozíciu, nájdete tu aj vypchaté zvieratá :-) Každoročne víta turistov, ale aj domácich v rámci rôznych podujatí, ktorým obohacuje svoju pôsobnosť v meste.

Tank

Každý Michalovčan vie, kde hľadať v meste tank. Stal sa súčasťou Bielej hory, kde pripomína boje a minulosť. Nemáte ešte pri ňom fotku? Určite by ste si ju mali urobiť :-) Ale tank to nie je všetko, čo v tejto lokalite nájdete. Samozrejme je tu nádherný kus zeme, o ktorý prebiehajú momentálne veľké spory.

Vihorlat

Nádherný výhľad nám Michalovčanom zabezpečuje Vihorlat. Vyhasnutá sopka, o ktorej sa hovorí, že len spí. Obkolesená lesmi a krásnou zeleňou. Vihorlatské pohorie je veľmi blízko nás. Ak sa stále len kocháte pohľadom a rozmýšľate, či ísť na túru, tak už neváhajte :-)

Viniansky hrad

Ďalšia pýcha vo výšinách, ktorá sa pýši kúsok od Michaloviec, no z mnohých pohľadov ju vidieť, je hrad. Skvelé miesto pre oddych aj nenáročnú túru Michalovčanov. Prvá písomná správa o hrade pochádza z roku 1335. Bol viackrát poškodený, opravovaný, začiatkom 18. storočia ho dali dokonca aj zbúrať. Má čiastočne zachované renesančné klenby, na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dverí, ako aj časti pôvodných omietok. Možno tam nájsť stopy po krboch či už zmienené pivničné priestory. Hrad láka turistov predovšetkým počas letných mesiacov.

Šírava

Miesto kam sa väčšina Michalovčanov vyberú v lete a námestie ostane vyľudnené. Šírava. Či už sa tam niektorí chodia kúpať priamo do Šíravy, termalparku alebo do bazénov, návšteva tisícich ľudí dokazuje, že napriek všetkému stále láka. Zopár kolotočov, stánkov, reštauračných zariadení, hotelov a chatiek stále praská počas sezóny vo švíkoch. No, aj počas jesene má svoje čaro. V každom ročnom období sa tam mnohí Michalovčania radi prejdú, pretože okolie ponúka viaceré tiché zóny, do ktorých nepatria len rekreačné strediská.

A s čím sa Michalovce spájajú vám? Píšte nám do komentárov alebo na michalovce@global24.sk

Čítajte tiež:

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Michalovciach cyklistom

Obec, ktorá dala meno celému regiónu: Stretávali sa tu šľachtici Zemplínskej stolice, dnes z hradu nezostali ani ruiny

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Michalovciach, o ktorých vie málokto

Nechajte sa inšpirovať michalovskými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM